Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

Френският посланик връчи приза „Рицар на Академичните палми” на учителя от Езикова гимназия Тошко Христов

  22.04.2019 14:21
Френският посланик връчи приза „Рицар на Академичните палми” на учителя от Езикова гимназия Тошко Христов

 На рождения си ден преподавателят по история (на френски език) Тошко Христов днес бе удостоен с наградата на френското образователно министерство „Рицар на Академичните палми”. Получи я лично от посланика на Франция у нас г-н Ерик Льобедел на мило тържество в Актовата зала на Езикова гимназия „Д-р Асен Златаров”.

На него присъстваха зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, председателят Общинския съвет Венцислав Спиридонов, чат от франкофонската общност във Велико Търново, ученици и преподаватели в училището.

Високият гост бе посрещнат с хляб и сол по стара българска традиция, поздравен бе с песен на Заз, а от Велико Търново и Езиковата гимназия отнася освен топлото посрещане и картина върху дърво на Велико Търново, изработена по специална технология.

 „Виновникът” за тържеството Тошко Христов заслужи наградата си благодарение на дългогодишните си усилия да учи учениците на История на френски език, участвал е в създаването на „Работните тетрадки” по история на френския език за 9-ти и 10-ти клас (2009 г.). Има богата и дълга педагогическа практика в различни училища, с множество награди. Правил е разработки за Първа професионална квалификационна степен на учителите. Бил е на семинар в Париж през 2008 г., където представя на колегите си вижданията си за обучението на чужд език на всички предмети.

 Преподавател е в Езикова гимназия от 2000-та година, отначало като лектор, а от 2012 г. и като щатен.

„Много съм притеснен и поласкан, това е невероятна чест за мен”, сподели преди тържеството г-н Христов, който се и радва, че традициите във Велико Търново да се изучава френски език, въпреки модата на английския, са живи. И се предават от поколение на поколение. „Стремя се да мотивирам учителите, да им е интересно, за да може с желание да се включват възможностите. Мнозинството са ентусиазирани и участват в упражненията, в които гледам да разчупя рамката”, каза още заслужилият учител.

 Преди него само двама във Великотърновска област са носители на този приз, който се дава за цялостни заслуги в обучението на френски език  – г-жа Губеркова от Езикова гимназия и г-жа Кина Котларска  - директор на СУ „Емилиян Станев”.

Ана Райковска  

  

 


Ключови думи
награда френски учител
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати