Петък, 07 Oct 2022
            
Общество

В Горна Оряховица започна Маратонът на четенето

  03.04.2019 10:01
В Горна Оряховица започна Маратонът на четенето

За 14-ти път Общинската библиотека в Горна Оряховица се включва в Маратона на четенето. Едноименната национална инициатива е посветена на 2 април – Международен ден на детската книга, и на 23 април – Международен ден на книгата и авторското право. Целта й е да привлече максимален брой деца и възрастни към знанието. За реализирането й през целия месец април се провеждат различни събития, които утвърждават Библиотеката като значимо място за четене, общуване и срещи на общността.
В Горна Оряховица началото бе поставено снощи в ДГ „Ален мак“, където за тържеството „Вълшебствата на книгите“ гостуваха библиотекари от Общинската библиотека.

Децата от група „Пчеличката Мая“ на учителката Петя Керемедчиева драматизираха приказката „Дядовата ръкавичка“, пяха, рецитираха.

По инициатива на родителите хлапетата получиха голям брой детски книги за обособяване на библиотека в групата, а от Общинската библиотека им подариха  Молбата на книгата и книгоразделители.
Всъщност именно към най-малките са насочени основно усилията на служителите в Общинската библиотека в Горна Оряховица. Т. напр. на 8 април в ОУ „Иван Вазов“ ще бъдат представени детските книги на Ани Шани „Горски приказки“, „Посрещане на пролетта“, „Приятели“. На 16 април пък в 11 ч. в Библиотеката децата ще бъдат запознати с творчеството за деца на Пламен Цонев – син на краеведа Звезделин Цонев, автор на „История на град Горна Оряховица и околността му“.
При организирането на събития за по-големите читатели библиотекарите се стремят да им представят краеведи. Тази година на 22 април публична лекция на тема „Владимир Русалиев – писател и публицист“ ще изнесе уредникът в Литературния музей „Емилиян Станев“ Атанас Коев. Лекцията е посветена на 120 г. от рождението на Русалиев. В същия ден Румяна Николова ще представи третото издание на книгата на Матей Преображенски „Защита на православието“ и филма „Матей Преображенски – съвременникът“.
Това са само основните събития, организирани от Общинската библиотека за Маратона на четенето. Програмата остава отворена, като през целия месец април ще възникват нови.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Маратон на четенето Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати