Четвъртък, 13 Oct 2022
            
Общество

Площад „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица изгасва за Часа на Земята

  29.03.2019 17:27
Площад „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица изгасва за Часа на Земята

Горна Оряховица отново ще се включи в световната инициатива „Часът на Земята”, която се провежда всяка последна събота на месец март. На 30 март (събота) за един час - от 20.30 ч. до 21.30 ч., ще бъде изгасено осветлението на пл. „Георги Измирлиев“. Към инициативата ще се присъединят и служителите на „Овергаз“, които ще изгасят осветлението в местния офис, както и в домовете си.
В този час хора и общини в България и по света ще загасят осветлението в знак на съпричастност към опазването на природата и в частност към и промените в климата.
Мотото на инициативата тази година е „Свържи се с природата“. Според доклада „Жива планета“ природата ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, които приемаме за даденост: например жизненоважния достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства, на среда за почивка и приятни разходки.
„Часът на Земята” се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като загасят осветлението в домовете си. В рамките на 60 минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници.
„Часът на Земята” вече е една от най-популярните световни инициативи, в която се включват хиляди градове от стотици държави по света, правителства и бизнеси, обединени от общи послания и действия за защита на природата.
В България кампанията се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават повече.
“Часът на Земята” обхваща 25 времеви зони (стартирайки в 8.30 ч. вечерта, източноевропейско време), включвайки над 2 700 града в призива към световните политици за борба с глобалното затопляне.
Без светлини остават и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света, сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. В инициативата се включва за пръв път и новоткритата извисяваща се на 800 метра кула “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства. Тъмни остават и статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима и др.


Ключови думи
Часът на Земята
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати