Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

ОУ „Св. св. Кирил и Методий” разкри част от магията на България пред гости от Уелс, Малта, Словакия и Италия

  25.03.2019 19:12
ОУ „Св. св. Кирил и Методий” разкри част от магията на България пред гости от Уелс, Малта, Словакия и Италия

В продължение на близо седмица ученици и учители от Уелс, Малта, Словакия и Италия се докоснаха до някои от най-красивите места в България и до част от душевността на българите, представени им от домакините от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Горна Оряховица.
Училища от петте европейски страни работят по съмвестен проект по програма „Еразъм +” - „EU – Adventures.com“. От 17 до 23 март горнооряховското училище беше домакин на работна среща по проекта и се постара да изпрати гостите си с незабравими впечатления от България, като ги зареди с приключенския дух на проекта.


Основните теми на проекта, който е с продължителност до 2020 г., са опознаване на културното наследство, междукултурно образование, ключови компетентности в областта на науките и технологиите. В тази връзка бяха предвидени и реализирани редица дейности, с които гостите съпреживяха българските традиции, култура и история.
В понеделник гостите бяха приветствани с „Добре дошли!“ от своите български връстници, запознаха се с учители и ученици, разгледаха училището. Имаха възможност да наблюдават учебен час при най-малките деца от ПГ – „Моливко в страната на българските народни приказки“. След обяд беше реализирана първата екскурзия до с. Арбанаси, свързана с опознаване културното наследство на България.
Във вторник денят започна с урок на тема „Въведение в средновековната българска история“. Темата бе продължена с посещение в Историческия музей, където разгледаха ценни артефакти от историческото развитие на града. Гостите бяха приети на официално посещение в Община Горна Оряховица, където кметът инж. Добромир Добрев ги запозна с работата на общинската администрация, с реализираните инфраструктурни проекти и приоритетите за настоящата година. В края на срещата гостите получиха мартеници – символ на здраве и благоденствие. В следобедните часове партньорите от проекта разгледаха старата столица на България -  Велико Търново. Разходката из града беше под формата на игра „Ловци на съкровища“. Участниците, разделени в два отбора, откриваха исторически обекти, докато достигнат крайната си цел – крепостта Царевец.


В сряда денят беше изпълнен с посещения  на културни и исторически забележителности, значими за българите – Дряновски манастир, национален парк-музей „Шипка“, гр. Трявна. Изключително силно впечатлени бяха гостите от красотата на Дряновския манастир, от величавите исторически събития, случили се на връх Шипка и от уникалната дърворезба и архитектура в гр. Трявна. А в четвъртък посетиха археологическия резерват „Никополис ад Иструм“
В последните дни от престоя си участниците наблюдаваха  и се включиха в открити практики  с цел проучване на различни стилове и методи за преподаване и учене – „Празник на химията“, „Магията на българския фолклор“. Акцент в обучението на педагозите  бе темата „Разработване на стратегии за подпомагане на учениците със СОП и работа с даровити деца“, представена на семинар. Една от най-цветните и емоционални вечери бе посветена на българското кулинарно изкуство. Гостите имаха възможност да опитат традиционни български ястия, както и да презентират своите национални кухни. Вечерта беше изпълнена с много веселие и народни танци. Запознаха се с фолклора и народните традиции.


Дейностите бяха документирани в дневник на проекта, изработен съвместно от всички участници. В момента учениците от  ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ работят  по изготвянето на видео-дневник, който ще бъде качен в платформата на проекта. В заключителна среща бяха раздадени сертификати на всички участници.
 


Ключови думи
ОУ Св. св. Кирил и Методий
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати