Понеделник, 10 Oct 2022
            
Общество

Агенцията по заетостта приема предложения за социални иновации

  04.03.2019 06:20
Агенцията по заетостта приема предложения за социални иновации

Стартира нова инициатива на Агенцията по заетостта за събиране на предложения за социални иновации. Целта е да се осигури среда за непрекъснат прием на нови идеи или нестандартни решения, които, след преценка на приложимостта им, могат да бъдат реализирани, за да се повиши качеството и ефекта на предоставяните от Агенцията услуги. Предложения за развитие, обогатяване, промяна или нововъведение в дейността на институцията могат да подават всички физически и юридически лица, както и нейните служители.
Агенцията по заетостта разглежда понятието „социална иновация” в контекста на Регламент 1304/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г., съгласно който то може да се определи като разработване и прилагане на нови идеи (продукти, услуги и модели) с цел да се отговори на социални потребности и да се създадат нови социални отношения или сътрудничества. Така чрез инициативата ще се търсят качествено нови или подобрени решения на социални проблеми, а избраната посока ще бъде към подобряване благосъстоянието на хората.
Иновациите, изпращани във връзка с тази инициатива, трябва да са в сферата на изпълнение на държавната политика по насърчаване на заетостта, защита на пазара на труда, професионално ориентиране и обучение на възрастни, както и за извършване на посредническа дейност по информиране и наемане на работа. Очакванията на Агенцията по заетостта са новите идеи да водят до улесняване на достъпа до информация и като цяло до повишаване качеството и ефекта на предоставяните от нея услуги.
В рубриката „ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ИНОВАЦИИ” на официалната електронна страница на Агенцията по заетостта всички потребители и партньори, както и служители на институцията, могат да изпращат предложения за внедряване на иновации в дейността на Агенцията. Така заинтересованите лица ще имат възможност да споделят своите идеи за развитие, обогатяване, промяна на съществуващите административни услуги на Агенцията по заетостта и/или да се предложи внедряване на нови такива.
За улеснение на желаещите да участват с предложение за социална иновация, е подготвен „Формуляр за подаване на предложение на иновация”. Той обаче не е задължителен и всеки, желаещ да изпрати своята идея, може да я опише в свободен текст.
Попълненият Формуляр или предложенията в свободен текст могат да бъдат изпращани по електронна поща на адрес: [email protected], а повече информация за инициативата може да бъде намерена тук.
Инициативата за събиране на предложения за социални иновации е заимствана като добра практика от Френската служба по заетост и е включена за изпълнение в  Стратегията за модернизация на услугите на Агенцията по заетостта за гражданите и бизнеса до 2020 г. В рамките на тази Стратегия Агенцията продължава реализирането и на други дейности, в т.ч. за внедряване на нови и осъвременяване на съществуващи услуги. Понастоящем тестваните модели могат да бъдат допълнително усъвършенствани въз основа на получените идеи в създадената нова среда за прием на предложения от клиенти и служители на Агенцията по заетостта.


Ключови думи
АЗ иновации
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати