Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

По случай Баба Марта мартенско дърво ще радва търновци през женския месец

  01.03.2019 13:30
По случай Баба Марта мартенско дърво ще радва търновци през женския месец

Дървото пред факултета по Изобразителни изкуства грейна в бяло и червено в деня на Баба Марта. Клоните му са обвити в платове с цвета на мартеницата и е цялото окичено с малки и големи мартеници и тъкани престилки, които да напомнят колко древна е тази чисто българска традиция.

 Инициативата е на Емилия Михтиева, педагог по образование, но която в момента не упражнява учителската професия. И с участието на много доброволци, ръководени от нея. „Исках да направим нещо за града, което да ни напомня, че сме българи. И най-вече да си спомним какво е Първи март. Не е онази луда надпревара (аз ще ти дам мартеничка – ти ми я върни), а традицията: белия и червения конец, вплетени, за да бъдем живи и здрави”, сподели пред Regnews г-жа Михтиева.

 В момента Емилия Михтиева основава клуб-школа, в който ще и възрастни, и деца ще работят в посока на приложното изкуство с цел съхраняване на традициите. Той ще действа в ателието й, което в близост до ДНА.

 А за дървото, Емилия Михтиева си пожелава да остане поне до Първа пролет и Празника на Велико Търново и всички да го пазим от вандали

 Ана Райковска     

 


Ключови думи
Баба Марта мартенско дърво факултет
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати