Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Велико Търново се поклони пред делото на Стефан Стамболов

  30.01.2019 13:32
Велико Търново се поклони пред делото на Стефан Стамболов

Великотърновци се поклониха пред делото на Стефан Стамболов. В старата столица се честваха 165 години от рождението на прочутия революционер, държавник, премиер и поет. Тази година мероприятието се проведе ден по-рано, тъй като в Регионалния исторически музей се съхранява кръщелното свидетелство на Стамболов, от което става ясно, че рождената му дата е именно 30-ти януари.
Специална драматична композиция  за живота на Стамболов представиха учениците от Старопрестолна гимназия. А тазгодишните слова за бележития българин бяха произнесени от директора на Регионалната библиотека д-р Иван Александров.
„Тук в днешния ден регулираме една подробност и то същинска. Този факт, свързан с 30 януари, беше подлаган на различни тълкувания.  Но от свидетелството за кръщение, което е от февруари 1854г. е видно, точно и ясно, че той е роден на 30-ти януари 1854г“, сподели д-р Иван Александров. Той обясни, че няма нужда да се създава инициативен комитет за налагане на датата, тъй като тя е безспорна и не подлежи на съмнение.
„Стамболов е сложна и противоречива личност и когато коментираме дали всичко сме казали за него, никога не можем да направим такова заключение. Неговата противоречива личност винаги предполага, че ще има нещо ново, нещо загадъчно, което не знаем или което ще ни очарова“, сподели още д-р Иван Александров.
Цветя и венци пред паметника на Стамболов днес поднесоха: заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, заместник-председателят на местния парламент Калина Широкова, областният управител проф. Любомира Попова, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов, председателят на офицерското войнство от резерва и запаса проф. Михаил Харалампиев, областният председател на Съюза на ветераните от войните на България Иван Коев, общинските съветници Георги Недев, Петко Тюфекчиев и Валерия Дончева, представители на различни институции, граждани и общественици.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Стефан Стамболов честване
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати