Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Международните шофьори с най-големи заплати, сервитьорките оценени колкото юристите

  27.01.2019 00:23
Международните шофьори с най-големи заплати, сервитьорките оценени колкото юристите

Международните шофьори продължават да бъдат най-скъпата стока на трудовия пазар във Великотърновско. Въпреки проблемите на бранша, който се бори срещу намеренията на Европа да наложи рестрикции срещу българските превозвачески фирми, търсенето на шофьори не намалява, а предлаганите заплати продължават да растат. Поне това показва беглата разходка из обявите за работа в област Велико Търново.
Най-високата заплата, предлагана в офертите, пуснати от началото на тази година, е за шофьор на автовоз. Офертата включва и други бонуси за евентуалните кандидати да пътуват между България и Обединеното кралство, а обещаваното възнаграждение е между 4000 и 5000 лева месечно.
Средна заплата около 900 лева вземат работещите във Великотърновско, ако се съди по офертите за работа. Предложенията за специалистите са малко по-високи – около 1100 и малко нагоре. Под 750 лева няма оферта, дори за чистачи и общи работници.
Фирмите в областта търсят както високо квалифицирани и управленски кадри, така и хора без опит и без всякаква квалификация. Различните работодатели имат и различни стратегии за изграждане на екипа си. Оборотните заведения например се опитват да привличат и задържат персонал, дори и неопитен и неквалифициран, със сериозни възнаграждения. Има оферти за сервитьори със заплати над 1000 лева, а долу горе толкова се предлага и в обявите за юрисконсулти. Абсолютно никаква квалификация не се изисква за сортиране на вторични суровини например, но пък според офертите могат да се изкарат и над 1000 лева от тази работа.
Работодателите в областта опитват да привличат кадри не само със заплати, но и с различни бонуси – добри условия на труд, работно облекло, възможности за обучение и кариерно развитие. Немалко фирми пък са се ориентирали към различни програми за насърчаване на заетостта, които им помагат да предложат по-атрактивно възнаграждение. Има немалко оферти, насочени към хората с увреждания. Наемането им се подкрепя от програма, която осигурява половината от възнаграждението и така се оформя заплата от около 1100 лева за хора с ТЕЛК.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
работа
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати