Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Общество

40% от бебетата във Велико Търново са родени със секцио

  16.12.2018 12:25
40% от бебетата във Велико Търново са родени със секцио

40 процента от бебетата във Велико Търново за изминалата година са родени със секцио, съобщиха за „Кореспондент“ от Отделението по акушерство и гинекология към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Подобен е и процентът в цялата страна, а раждането по неестествен път се е превърнало в мода.
Любка Кръстева е акушерка във Велико Търново от три години, преди това е работила в Плевен. Според нея модата на секциото е само в България, но тенденциите са тя да отшумява.
„Мисля, че вече има обратната тенденция. Предимно болката плаши родилките, това е основната причина да пожелаят секцио. Макар че не би трябвало да има такова нещо като секцио по желание, но както виждате се случва“, сподели Любка Кръстева.
Според нея предимствата на естественото раждане са многобройни. При секциото има разрез и родилката не усеща болка само по време на упойката. След това обаче няма гаранция, че възстановителният период ще е безболезнен. Освен това майката трябва да остане по-дълго в болницата, вместо да се прибере с детето си вкъщи.
„По-бързо възстановяване на пациентката. Ранното закърмване на бебето. Те са много нещата, разбира се, че си има своите предимства, има си и своите недостатъци. Но няма нищо по-хубаво от нормалното раждане. Откакто свят светува така се появява животът. Основно болката плаши майките и затова сме се събрали тук да си говорим за страха, за болката, което е всъщност основната причина да пожелаят секцио“, сподели Любка Кръстева.
По думите й процентът на жените, които раждат секцио, е висок, но родилките все повече осъзнават, че естественото раждане е най-добрият вариант. Разбира се, има и случаи, в които секциото е задължително. При това положение естественото раждане е изключено.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
секцио
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати