Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Деца от 5 до 15 години представят в изложба ръчно изработени национални кукли

  10.12.2018 14:45
Деца от 5 до 15 години представят в изложба ръчно изработени национални кукли

Майсторката на кукли Мария Робева и нейните малки последователи подготвят първата си съвместна изложба, в която ще покажат красотата на българските традиции. Кукли, направени основно от вълнени платове, автентични тъкани платна, лен и вълна ще представят пъстротата на народното облекло от различни фолклорни области. Те са дело на горнооряховски деца, които се занимават в школата на Мария за изработка на национални кукли.


Мария е признат майстор на кукли от вълнени платове и има половин дузина награди за своите уникални творения. Куклите й бяха оценени и от съпругата на президента Десислава Радева, която покани горнооряховчанката да участва в уъркшоп за български народни занаяти със съпругите на посланиците в България. Така че нейни кукли има вече в близо 30 чужди посолства.
От близо година Мария работи с над 20 деца от Горна Оряховица на възраст от 5 до 15 години, които се учат да шият кукли от платове. Навръх Игнажден (20 декември) те ще покажат най-доброто от изработеното през тази година в изложба в Градската художествена галерия. Откриването на куклената вечер ще е в 17,30 часа. Мария е подготвила грамоти и малки награди за своите възпитаници.


Куклите им са много красиви и бих искала повече горнооряховчани да видят какви талантливи деца имаме. Радвам се на тяхната отдаденост и съм щастлива, че има кой да предаде красотата на българските традиции и силата на българския дух, казва майсторката за своите деца.


Ключови думи
кукли
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати