Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Общините са в режим на изчакване за новите данъци върху старите коли

  18.11.2018 16:02
Общините са в режим на изчакване за новите данъци върху старите коли

Общинските администрации в областта са в режим на изчакване за новите данъци при моторните превозни средства. Желанието на парламента за увеличение на налозите при старите автомобили буквално вдигна на крак местните данъчни отдели, които следят постоянно заседанията на Народното събрание.
Предложението за вдигане на данъка мина на първо четене в заседателната зала и предстои да бъде утвърдено. В същото време президентът наложи вето. Така или иначе решението е на път да мине въпреки протестите и напрежението в цялата страна. Среща с президента поискаха и От Националното сдружение на общините в Република България, а председателят и кмет на старата столица Даниел Панов обясни, че още през 2015г. НСОРБ е гласувало Законът за местните данъци да е изцяло нов. По думите му с промяната в закона данъкът върху автомобилите не се вдигал драстично – от 5 до 10 лв. на година, а резултатът за общините щял да бъде по-чист въздух.
Въпреки това точно тази централна политика касае най-вече общинските администрации и кметовете, които след една година ще искат отново доверието на избирателите. В тази връзка служителите от ведомствата вече умуват как да направят увеличението най-безболезнено за собствениците на стари автомобили. А това не е никак лесна задача при условие, че Държавата е посочила пръста си нагоре. Още повече, че до момента кметовете в общините избягваха да бутат данъците, за да не предизвикват недоволството на гражданите.
Например във Велико Търново налозите не са вдигани от години, тъй като е публична тайна, че са сред най-високите в страната. Собствениците на по-мощни коли плащат по 200-300 лв., а тези с по-малко киловати дават по 30-40 лв. От сериозни промени до момента се въздържаха и останалите администрации. Дори през последните години Сухиндол се прочу с това, че много собственици на яхти предпочитат да ги регистрират в малката община заради по-ниските налози.
За съжаление на кметовете от следващата година всички ще трябва да излязат пред хората и да заявят, че им се налага да увеличат данъците за по-старите автомобили. Много от градоначалниците вече мислят варианти за неутрализиране на закона, научи „Кореспондент“. В същото време общинските съвети са длъжни да се съобразят с наложената промяна, но пък имат механизъм за намаляване на самия налог. Дали обаче ще запазят ставката непроменена и ще добавят предвижданото увеличение зависи единствено от решенията на местно ниво. Предвид перманентната предизборна ситуация обаче нито сини, нито червени кметове ще си позволят да вземат повече, отколкото избирателите им могат да понесат.
Така или иначе решението на Народното събрание беше своеобразно прехвърляне на топката в ръцете на Общините, които на практика ще трябва да прилагат промени, от които няма доволни хора. В тази връзка е трудно да си кмет, а още по-трудно е да си шеф на „Местни данъци и такси“. Затова именно служителите в тези ведомства са най-редовните зрители на заседанията в парламента.

 


Ключови думи
Общини данъци изчакване
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати