Неделя, 02 Oct 2022
            
Общество

Кметства отнасят глоби заради сметища от недобросъвестни съселяни

  04.11.2018 08:30
Кметства отнасят глоби заради сметища от недобросъвестни съселяни

Две кметства са отнесли сериозни глоби заради нерегламентирани сметища, научи „Кореспондент“. Причината да бъдат санкционирани е, че са изчистили навреме замърсяванията, въпреки че са били предупредени от Регионалната екоинспекция.
Плаща този, който не цапа
На практика кметовете нямат никаква вина за това, че недобросъвестни съселяни са набелязали определена територия и са я набедили за сметище. Така в почти всяко населено място може да бъде видяно подобно бунище. Каруци, ремаркета и трактори ежедневно изсипват битови и строителни отпадъци на въпросните места. Физическите извършители на нарушението обаче в 99 процента от случаите остават неразкрити. В този случай отговорност носи кметството. Следва предписание от РИОСВ за разчистване. Ако това не се случи в срок започват и глобите. Получава се така, че някой цапа, а друг почиства след него, при това с парите на всички жители.
Градски тарикати
Ремонтите във Велико Търново са ежедневие. След всяко обновяване на дома обаче остават куп строителни отпадъци. Честа практика в този случай е те да бъдат натоварени на ремарке и да бъдат изсипани на някое от селските бунища през тъмната част на денонощието. Това спестява на градските тарикати малко пари, които биха платили, ако извозят отпадъците до регламентирано сметище.
Липсата на контрол развързва ръцете
В крайна сметка единствено РИОСВ извършва проверки. Но екоинспекторите констатират вече замърсени територии. Те не могат да залавят нарушители на място и да ги преследват като служител на МВР. В тази връзка липсата на достатъчно полицаи в населените места е предпоставка за подобни нарушения. Жителите на селата са категорични, че замърсяванията идват преди всичко от строителните отпадъци, а не от битовите. По думите им много от хората са свикнали още от едно време да изгарят всичко ненужно. Друг проблем е липсата на достатъчно контейнери и огромните интервали, при които се извозват. В същото време от почистващите фирми недоволстват, че често откриват в съдовете тухли, вар, цимент, пясък и треви.
16 сметища вече са почистени
16 сметища в областта вече са почистени, съобщиха от РИОСВ. Те са в общините Велико Търново, Павликени, Горна Оряховица и Дряново. Премахнати са бунища в Дебелец, Велико Търново, Миндя,  Ресен, Царева ливада, Върбица,  Първомайци и  Върбовка. Последно са били обработени замърсени територии в Дъскот и Лесичери. От екоинспекцията похвалиха кметствата за бързата реакция и обясниха, че този път не са налагали санкции. За наличието на нерегламентираните сметища са сигнализирали граждани.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
сметища села кметове
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати