Понеделник, 03 Oct 2022
            
Общество

Стартира национален конкурс „Светият път – 550 г. от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир”

  01.11.2018 14:23
Стартира национален конкурс „Светият път – 550 г. от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир”

В днешния празничен ден Паскал Пиперков и Евгени Коев, организатори на поклонническите маршрути по пътя на мощите на св. Иван Рилски, обявиха началото на национален конкурс за есе, снимка и отличителен знак, посветени на 550-годишнината от връщането на мощите на светеца в Рилската обител. В средновековния Търновград те пребивават от 1195 до 1469 г.
За старт на националната инициатива те избраха 1 ноември – Денят на народните будители, чийто първообраз е празникът на пренасяне мощите на св. Иван Рилски в Средец, празнуван по стар стил на 19 октомври.
 Преди да пристигнат тържествено мощите на небесния покровите на българския народ и последен закрилник на Търново в Рилския манастир на 30 юни 1469 г. делегация от монаси преминава по дълъг път от старата българска столица през Никопол, манастира „Св. Георги” при Плевен, Садовския манастир, Карлуковския манастир, Долнобещовския манастир, Тържишкия манастир, Кладнишкия манастри, средновековните храмове в Старо село и Червен брег край Дупница, метоха „Орлица”.


 Конкурсът се провежда по инициатива на ПГТ „Д-р Васил Берон”, Туристическо дружество „Академик – ВТУ” и Сдружение Клуб за пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица-1909”. Той цели да разшири познанията  на участниците и популяризира живота и значимостта на светеца. Колкото се може повече хора в страната да стигнат до неговите дела. „Защото да си изберем монах за покровител, това вече ни прави уникални като народ”, смята Евгени Коев.   
Конкурсът се провежда в три възрастови групи и отворен за всички. Материалите могат да се представят до 14 февруари 2019 г., а резултатите щ се обявят на 27 февруари 2019 г., когато честваме обявяването на българската екзархия. Председател на журито е проф. Пламен Павлов.
Награждаването ще бъде на 1 юли 2019 г., когато е началото на Поклонническия пешеходен поход „Светия път” от Велико Търново до Рилския манастир, посветен на 550-годишнина от пренасяне мощите на светеца. 
Организаторите на похода вече са изготвили предварителен маршрут, който ще преминава през 19 общини и 5 области. Те са се стремили маршрутът да бъде максимално близък до автентичния. Този поход, както и проведените през последните две години, се организира като църковна лития начело с хоругви и иконата на св. Иван Рилски. В големите градове ще бъдат отслужени тържествени служби.
 Походът ще започне на 1 юли, като идеята е на 30 юли участниците в него да бъдат в Рилския манастир. Походът предвижда 5 етапа, като желаещи могат да се включват на всеки един от етапите. „Маршрутът е предизвикателство и такава проява не е правена досега в България. Идеята е да се привлекат максимално повече хора за поклонническия маршрут, по който са издирени и се издирват много културни паметници”, категоричен е Евгени Коев, чиято заслуга е изграждането на параклиса на връх Кръстец.
Ана Райковска   


Ключови думи
Рилски манастир мощи
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати