Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Д-р Сибила Маринова участва в Европейския конгрес по интензивна медицина

  01.11.2018 11:39
Д-р Сибила Маринова участва в Европейския конгрес по интензивна медицина

Началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Сибила Маринова участва в Европейския конгрес по интензивна медицина, който се проведе от 20 до 24 октомври в Париж. Това е едно от най-престижните събития в областта на интензивната медицина в света.


Веднага след завръщането си у нас д-р Маринова разказва, че едно от основните неща, които тази година били представени на конгреса, е пейсирането на диафрагма. В Париж метода представил италиански професор.
Диафрагмата е дихателен мускул, който като всеки друг атрофира, ако не се използва. Това е състояние, в което често изпадат пациентите, които са поставени на продължителна апаратна вентилация. Новият метод позволява на диафргамата да бъде поставено устройство, което работи на принципа на пейсмейкърите, които се поставят на сърцето, но може да извежда и резултатите на монитор. Препоръките на световните специалисти са възможно най-рано пациентите да бъдат извеждани от изкуственото дишане и преминаване към процеси, в които и самите те имат участие.
По време на конгреса в Париж в продължение на два дни са се провели и мастър класове, в края на които всеки от участниците е получил и сертификат за участието си.
По време на конгреса са направени презентации,свързани с някои от най-важните теми в сферата на интензивно лечение. Участниците от цял свят са имали възможността да водят и дебати по темите „Травма“, „Апаратна вентилация“, „Екстракорпорално кръвообращение“, „Сепсис“, „Хеморагичен шок“. Част от едно от най-престижните събития в областта на интензивното лечение били и изложбени зали и симулационни центрове, в които върху манекени са пресъздадени бронхоскопия, екстракорпорално кръвообръщение и апаратна вентилация.


Ключови думи
Сибила Маринова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати