Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Даниела Кенарева и Татяна Кушева са Будителите на Горна Оряховица за 2018 г.

  31.10.2018 12:24
Даниела Кенарева и Татяна Кушева са Будителите на Горна Оряховица за 2018 г.

Преподавателят по биология и здравно образование в СУ „Вичо Грънчаров“ Даниела Кенарева и библиотекарят в НЧ „Развитие 1884“ в Поликраище Татяна Кушева са тазгодишните Будители на Община Горна Оряховица. Признанието им бе засвидетелствано в навечерието на 1 ноември, а плакетите връчи лично кметът инж. Добромир Добрев. 

Почитта си към съвременните будители засвидетелстваха още заместник-кметът Йорданка Кушева, общинските съветници Димитър Николов и Иван Момъков, директорът на дирекцията по култура и образование в Общината Румяна Матеева, колеги и възпитаници на отличените.
В горнооряховското училище Даниела Кенарева преподава вече 22 г. От 2015 г. насам е ръководител на БМЧК за СУ „Вичо Грънчаров“ и град Горна Оряховица. През целия си професионален път Кенарева провокира интереса на учениците към предмета биология с различни методи, съдейства на децата да развиват творческия си потенциал.


Във времето назад под нейно ръководство учениците са печелили редица конкурси и състезания. Даниела Кенарева създава стимулираща среда и предизвикателни възможности за развитие на индивидуалността и развитието на личния потенциал на учениците чрез извънкласна дейност. През 2017 г. печели конкурс на Българския дарителски форум по програмата „Научи се да даряваш“, одобрена от МОН. Кенарева разработи и проведе в извънучебно време 36 часа, свързани с гражданското образование, дарителството и здравното образование, а уроците й са предоставени за ползване от учители от цялата страна. По този начин Кенарева възпитава учениците да имат активна гражданска позиция, мотивира ги за дарителство и участие в различни доброволчески инициативи. И още - за учебната 2017/ 2018 г. Даниела Кенарева е ръководител на Младежкия противопожарен отряд на гр. Горна Оряховица. 


Ние, учителите, не можем да дадем на един ученик всичко. От нас се иска да открием във всяко едно дете онова, от което се нуждае, и да му дадем точно него, за да го мотивираме да се развива. Това се опитвам да правя в практиката си. Тази награда не е само за мен – тя е за всички в СУ „Вичо Грънчаров“, силно развълнувана каза Даниела Кенарева. В емоционалния за нея момент тя бе подкрепена с присъствието на част от своите ученици, както и от директора на СУ „Вичо Грънчаров“ Нели Атанасова. 

Целият съзнателен живот на Татяна Кушева е свързан с читалищната библиотека в Поликраище. Още като дете е сред най-ревностните посетители, което я подтиква да продължи обучението си в тази сфера. На работа в НЧ „Развитие 1884“ в Поликраище постъпва на 29 октомври 1976 г. и до момента е негов библиотекар.


В продължение на 3-4 г. Татяна Кушева издирва и събира материали за 125-тата годишнина на читалището и издава книгата „Път през годините“. От 2012 г. насам подготвя годишен бюлетин. Отдадеността й на работата е сочена за пример за любов към българщината. По нейна инициатива в читалището е създаден кът с предмети от бита от миналия век, който постоянно се обогатява, пак по идея на Кушева се провеждат срещите „Читалището – наша съдба“, посветени на годишнините на бивши и настоящи самодейци. Тя е в основата и на тематични рецитали, изложби, викторини, четения и посещения на децата на Поликраище в библиотеката.


От 2011 г. библиотеката на НЧ „Развитие 1884“ е част от Фондация „Глобални библиотеки – Бил и Мелинда Гейтс“, от която получава 3 компютъра, мултимедия и мултифункционално устройство. Техниката е особено ценна за работата на Татяна Кушева най-вече с децата. Тази година пък библиотеката в Поликраище се нареди сред одобрените за финансиране по програмата „Помощ за книгата“ на Министерството на културата. Освен всичко, Татяна Кушева е и активен самодеец – тя е част от Женския народен хор в Поликраище, има изяви и на театралната сцена. 

Но основен мотив да бъде обявена за Будител на Горна Оряховица за 2018 г. е дейността на Татяна Кушева, с която провокира интереса на децата към познанието и възпитанието им в ценности като родолюбие, съхраняване на традициите и обичаите на родния край, уважение към българското.


Семейни причини попречиха на Татяна Кушева лично да получи наградата си. От нейно име я взе секретарят на Кметство Поликраище Милена Попова.

Кушева обаче благодари за признанието в типичния й стил на топъл човек – чрез стих. Него Татяна Кушева написала в навечерието на днешната церемония по връчването на наградите, а в строфите благодари на Съдбата, че вече 42 г. Библиотеката е част от живота й.

Стихотворението прочете заместник-кметът Йорданка Кушева, според която и Даниела Кенарева, и Татяна Кушева изпълват със смисъл съдържанието на думата Будител.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Будител на Горна Оряховица 2018
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати