Неделя, 14 Мар 2021
            
Икономика

„Пътни строежи – Велико Търново” строи уникален мост в Габровския балкан

  27.10.2018 07:12
„Пътни строежи – Велико Търново” строи уникален мост в Габровския балкан

„Пътни строежи – Велико Търново” изгражда уникално мостово съоръжение по технологията конзолно бетониране в Габровския балкан. Това е едва третият подобен мост в България и едва втория, правен от българска фирма. Първият е на магистрала „Хемус” преди тунела до Правец и е построен преди почти 20 години. Вторият е на пътя към Маказа, но е изграден от турска фирма.
Мостът, по който работи „Пътни строежи – Велико Търново”, е част от един от най-грандиозните строителни проекти, осъществявани в момента в Северна България – обходния път на Габрово. Обходът е част от трансевропейския път Букурещ – Александруполис, а отсечката, която се изгражда сега, води до подхода към бъдещия тунел под Шипка. Проектът, финансиран от Агенция „Пътна инфраструктура”, е на стойност над 90 милиона лева и се изпълнява от консорциум, част от който е великотърновското строително дружество.


Технологията конзолно бетониране позволява изграждане на мостове с големи отвори и по-малко колони. Издигат се първо колоните и след това със специална технология се свързват една с друга. Край Габрово се прави нещо уникално за България – стълбовете на моста са високи 60 метра, а отворите са по 160 метра. Общата дължина на моста е 560 метра с два големи отвора. Съоръжението премоства два квартала - Борово и Йовчевци. Българските строители ползват опита на норвежка фирма, тъй като норвежците са най-напреднали в този тип строителство.
Обходният път на Габрово е най-големият и най-труден обект, по който сме работили. Затова пък е и най-голямото професионално предизвикателство, с което искаме да докажем качествата на нашата фирма, коментираха управителите на „Пътни строежи – Велико Търново” Филип Маринов и Румен Михайлов.


Пътят пресича много труден планински терен. В изграждането му са включени още много съоръжения, които могат да се нарекат, ако не уникални, то поне постижения за България. Вече е готов най-дългият тунел, правен напоследък в страната. Дълъг е 540 метра и изглежда незначителен в сравнение с проекта за тунел под Шипка, но пък е най-сериозното подобно строителство в последните години. Обходът включва пет моста и виадукта, четири пътни възли и четири кръстовища и всяко едно от тези съоръжения изисква решаване на трудни въпроси, най-вече заради терена.


Обходният път на Габрово е най-голямото предизвикателство, поемано от „Пътни строежи – Велико Търново”, но фирмата продължава да работи и по малките на този фон проекти на АПИ и общините в региона. Само за последната година дружеството е рехабилитирало над 51 км републиканска пътна мрежа, отделно са проектите на общините. Сред последните завършени проекти са пътят Самоводене – Ресен – Обединение, В. Търново – Арбанаси – Горна Оряховица, мостът на Шемшево. Пред завършване е пътят Павликени – Караисен. Най-големият възложител е Агенция „Пътна инфраструктура”, а сред общините най-много работа създава Община Велико Търново. В момента се работи по два нейни проекта – за подобряване средата в Западната индустриална зона и за старата градска част.
„Пътни строежи” е фирма с 53-годишна история, от които 15 години са в частния сектор. В последните десетина години непрекъснато увеличава своето присъствие и вече е най-сериозната компания в областта на пътното строителство в региона. Средно годишно прави оборот от около 30-40 милиона лева.
Създадена е през 1965 г. и е едно от най-късно приватизираните дружество в сектора. Минава в частни ръце през 2003 г., а след година-две е препродадена. 90-те години на миналия век и началото на новото хилядолетие са трудни за строителното дружество. С новите собственици започва възходът, защото те решават, че ще инвестират в техника и хора и ще градят позиции на пазара. Двамата управители – Филип Маринов и Румен Михайлов са в дружеството долу горе от това време. Единият от 2004 г., другият – година по-късно.
Винаги има хора, които искат да спечелят без много работа и да отхвърлят задачите си през пръсти. Но пък нашият бизнес е силно регламентиран, има достатъчно механизми за контрол. Ако всеки си гледа работата, както трябва, не би трябвало да има проблеми с качеството на строителството ни, коментира Филип Маринов модерните напоследък обвинения, че у нас се строи лошо.
Това, че у нас основен критерий при обществените поръчки е най-ниската цена, е проблем, който обяснява много други конфликтни точки не само в строителството. Когато гониш най-ниската цена, естествено правиш икономии, не инвестираш, нямаш възможност да увеличаваш заплати. За този проблем говорят всички сериозни фирми в бранша, но така и още не се е намерило решение.
„Пътни строежи – Велико Търново” обаче избира да гради сериозно име сред строителите и да отстоява позиции не само в областта. Инвестира се много в техника – фирмата работи почти изцяло със собствения си машинен парк и то с машини, произведени след 2007/2008 г., има няколко производствени звена – кариери и асфалтови бази. Работниците се движат средно около 500, като заплатите са доста прилични за стандартите на областта. Всичко е на светло, няма пари, давани под масата и работници без договори.
Дружеството се бори за всички поръчки, обявявани във Великотърновска област и съседство. Играем навсякъде, за да спечелим все нещо. Има много работа, но за съжаление малко са парите за инфраструктура. Има надежди, че с въвеждането на ТОЛ системата ще се генерират повече средства, но дали ще се получи така – ще видим, обяснява Румен Михайлов. Големите проекти стават бавно – трудно се намира финансиране, след това има много процедури, които бавят. Скоростният път Русе – Свиленград трябваше вече да се проектира, само че още е в Съда заради жалби. Тепърва ще има отчуждавания, оценки, проекти. До пет години ако стане, ще е добре. Но при всички случаи и ние ще участваме за строителството, както и за „Хемус”. Имаме достатъчно капацитет, за да се чувстваме готови за големи проекти, смятат Филип Маринов и Румен Михайлов.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Пътни строежи
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати