Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Над 50 ястия с картофи представиха на кулинарен празник в Добри дял

  14.10.2018 12:37
Над 50 ястия с картофи представиха на кулинарен празник в Добри дял

Над 50 ястия с картофи предоставиха за участие в тазгодишния Празник на картофа, провеждан в Добри дял, домакини от общините Лясковец, Горна Оряховица и Златарица. Пълнени картофи, надупени картофи, мъфини, баници, пататници, палачинки, дори торта и бонбони ``Пияни вишни``с картофи, бяха изложени днес в НЧ ``П. Р. Славейков 1903`` в лясковското село.

Празникът се провежда за четвърта година, като негови организатори са читалището, Кметство Добри дял и местният Клуб на пенсионера "Еделвайс".


Жури с председател председателят на Общинския съвет в Лясковец Даниела Арабаджиева отреди първото място да е за пататника, представен от дамите от ПК ``Златна есен`` в Горско ново село. На второ място бе класирано картофеното руло на КПП ``Вяра`` в Драгижево, а на трето – бутерките с картофи на джулюнското ОУ ``П. Р. Славейков``. Специална награда имаше и за тортата с картофи, дело на Ганка Петрова от Добри дял.


Празникът бе открит от специално написана за празника и посветена на картофа пиеса на трупата ``Добридялски мераклии``.

Докато журито опитваше специалитетите, на сцената самодейци от Габрово, Лясковец и Добри дял представяха песни и танци от своите фолклорни области. Добридялчани и техните гости бяха поздравени лично и от кмета на общината д-р Ивелина Гецова, която пожела на всички изобилие на трапезата и в сърцата.

Към участниците се обърнаха също председателят на НЧ ``П. Р. Славейков 1903`` Иванка Костова и кметът на Добри дял Стоян Стоянов. От сцената той лансира идеята след Нова година в лясковското село да си спретнат и празник на пържолата и червеното вино.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Празник на картофа
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати