Събота, 08 Oct 2022
            
Общество

Близо 3000 ученици влязоха в общинските общообразователни училища в Горнооряховско

  17.09.2018 11:16
Близо 3000 ученици влязоха в общинските общообразователни училища в Горнооряховско

С 328 първокласници започна 2018/2019 учебна година в община Горна Оряховица. Броят на първолачетата в Горна Оряховица е 265, а в съставните селища е 63. Първокласниците ще се обучават в 18 паралелки, от които 13 в общинския център.


Най-много първокласници посреща СУ „Георги Измирлиев“ – 97, които ще се обучават в 4 паралелки. Най-малко са първолаците в Писарево – 3. В 2 от училищата първокласниците ще се обучават в слети паралелки – ОУ „Отец Паисий“ в Писарево и ОУ „Климент Охридски“ в Драганово.
В общинските общообразователни училища на първия учебен ден се очакваха 2724 ученици в 133 паралелки. Като се вземат под внимание и данните за ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, обобщените факти сочат, че на днес в общинските училища в община Горна Оряховица са влезли 2 954 ученици в дневна форма на обучение, които ще се обучават в 143 паралелки.
В държавните професионални гимназии учениците са 868, като се очакват 805 да се обучават в дневна форма.
И през предстоящата учебна година най-много ученици посреща ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 341, от които 340 в дневна форма на обучение. Приетите ученици след завършен VІІ клас са 168. Най-много са приетите в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 97 ученици. В това училище за новата учебна година има 2 нови специалности: „Приложно програмиране“ – професия: „Приложен програмист“ и „Електрообзавеждане на производството“ – професия „Електротехник“.
Най-малко приети ученици има в ПТГ „Васил Левски“ – 13.
Маломерните паралелки в общинските училища се очаква да бъдат 30, а слетите 9. 5 от слетите паралелки са и маломерни въпреки сливането на два класа.
В 5 от общинските училища влизат по-малко от 80 ученици. Това са ОУ „Елин Пелин” – Първомайци, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Поликраище, ОУ „Отец Паисий” - Писарево, ОУ „Васил Левски“ - Върбица и ОУ „Климент Охридски“ - Драганово.
Данните обаче подлежат на постоянни промени.


Във всички общински училища и детски градини в Община Горна Оряховица са доставени безплатните учебници и учебни помагала, както и задължителната училищна документация. Две от основните училища на територията на общината са средищни – в селата Върбица и Поликраище, където е осигурен транспорт за пътуващите ученици и са създадени условия за целодневно обучение. Средищна е и ДГ „Димитър Генков“ в Поликраище.
Непосредствено преди началото на учебните занятия са извършени и проверки от РЗИ относно готовността на училищата за провеждане на нормален учебен процес.


Ключови думи
учебна година
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати