Вторник, 27 Сеп 2022
            
Култура

Панаир на керамиката проведоха във Велико Търново

  01.09.2018 17:15
Панаир на керамиката проведоха във Велико Търново

Панаир на керамиката бе проведен днес в парк ``Марно поле`` във Велико Търново. Панаирът е поредното събитие в рамките на проекта ``ОТРАЖЕНИЯ – Претворено наследство – Търновска сграфито керамика`` на Сдружение ПИТА, реализиращ се с финансовата подкрепа на Община Велико Търново в рамките на общинската програма ``Култура и изкуство Велико Търново – 2018 г.``. Проектът започна през май 2018 г. и съвпада с един от основните европейски приоритети – откриване, популяризиране и съживяване на забравени или изчезващи  културни практики, в случая царска търновска сграфито керамика и грънчарството като замиращ занаят.
През летния период централните паркови площи са любимо място за престой на множество търновци, както и на туристи, гости на града. Тази дейност ще даде възможност на децата и младежите, участници в проекта, на техните родители, както и на посетителите в парка да изработват образци от глина и да ги декорират чрез сграфито. От практиката си знаем, че подобен род събития предизвикват огромен интерес и активност, анонсира Панаира ръководителят на проекта Гергана Пенова. 
Днес децата имаха имат възможност с помощта на грънчар да източват съдове на грънчарско колело. За по-малките и неопитни посетители бе осигурена глина, от която те сами да изработят купичка или чинийка, да я оцветят със специална смес и да издраскат различни фигури.
При старта на проекта бе проведен конкурс за деца на възраст от 7 до 14 години за изработване на проект за чиния в стилистиката на търновската сграфито керамика. В него участие взеха 95 ученици, отличени бяха  12 рисунки, които децата реализираха в материал -  глина и цвят, с помощта майстори грънчари. Дванадесет деца получиха и поощрителни награди. Днес в ``Марно поле`` бяха представени цветните проекти за чинии на децата, участвали в конкурса, а отличените с поощрителни награди имаха възможност да прехвърлят своите проекти върху глинени чинии.


Всеки участник в Панаира можеше собственоръчно да изработи  глинен съд, да го декорира и отнесе у дома си. Освен работата с ръце, включилите се имаха възможност да разпространят знанието за съществуването на подобна рядкост във Велико Търново – царска сграфито керамика.
Изложение на керамика съпътстваше дейността на децата. На него майсторите грънчари  Десислава Владовска от Раданово и Валентин Димитров от Елена, както и децата от Ателие ``Керамика`` към Младежки дом във Велико Търново, с които работи Гергана Пенова,  представиха свои произведения. 
Завършекът на проекта ще е в края на октомври със съвместна изложба на децата от Ателие ``Керамика`` и майстори грънчари. Той е посветен на Татяна Върбанова, от която аз самата съм се учила на керамика, уточни Гергана Пенова.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Гергана Пенова
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати