Сряда, 17 Мар 2021
            
Общество

Пъстри трапези разпънаха в Джулюница

  26.08.2018 13:36
Пъстри трапези разпънаха в Джулюница

Фестивал на изобилието може да се нарече това, което се случва днес в Джулюница. В последната събота на август в лясковското село текат две събития с кулинарна насоченост – първата част от Карвинг фестивала ``Лясковец - пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство`` и юбилейното, десето издание на Националния кулинарен фестивал ``Пъстра трапеза``.



През 2018 г. е седмото издание на Карвинг фестивала, който популяризира лясковските традиции в готварството. По традиция всяка година наживо се вари лютеница, която после гостите на фестивала могат да опитат. Тази година до казана застана 72-годишната Пенка Савова от Джулюница.


Сама съм се учила, никой не ми е давал рецепта. Откакто се помня, лютеницата я правя по един начин – 3 кг изварени до пюре домати, 3 кг печен и смлян пипер, 2 кг печен и смлян патладжан. Към края слагам чесън и магданоз, който обича люто, може да сложи. Варя я в ганосана тава, разказа баба Пенка.
На отделен щанд се събираха и лютеници от тазгодишната реколта. Подадените за участие проби надхвърляха 70.

Кой е майсторът за 2018 г. ще стане ясно по-късно днес.

Също по-късно днес ще има яснота и за победителите в седемте категории от Националния фестивал ``Пъстра трапеза на гости в Джулюница``.

Близо 200 ястия по автентични рецепти трябва да опита журито, за да определи най-добрите. За наградите се конкурират блюда като Ядосана манджа, Трахана, Урда и др.

Т. нар. Ядосана манджа Димитринка Любенова от Джулюница знае от свекърва си. На снахата така и не обяснили защо ястието е кръстено по този начин. Важното е, че е вкусно и че се прави лесно, без скъпи продукти, обясниха дамите от щанда на Джулюница. Рецептата е простичка – запържва се малко брашънце с червен пипер, разрежда се с малко водичка, добавят се печени чушки и като колокне се чукват яйца. Яйцата трябва да останат цели и се готвят до забулването на белтъка.

Малко по-трудоемка е траханата, с която участва Величка Иванова от Кесарево. Замесва се тесто от брашно, мая, черен пипер, чубрица... Втасва поне 2 пъти, след което се претрива с още брашно на трохи. Изсушава се на слънце и се съхранява в платнени торби. Хапва се като каша или гъста супа – топчетата от брашно и подправки се изсипват в гореща вода и се бъркат до омекване на парченцата.

Урда всъщност е по-малко разпространеното название на изварата. На нея заложи Димка Цвяткова от Кюстендил, но представител на Кесарево. Според майсторката това ястие е подходящо и за съвременните домакини – готви се бързо и не е много калорично. Запържват се изварата, печени чушки и разбити яйца и е готово, обясниха от Кесарево.

По съвременно подходи и Пенка Станчева от Горна Оряховица, която е самодейка в читалище ``Иван Вазов 1893`` в Първомайци. Освен сладко от бяло грозде, захаросани ябълки и още куп вкусотии, от горнооряховското село се включиха във фестивала със сладко от червени чушки. 1 кг почистени чушки се посопват с 2 с. л. захар и се оставят да престоят, докато си пуснат сока. После се заливат от смес от бяла и кафява захар, като общоти количество трябва да е 500 гр. Добавят се 200 мл ябълков оцет и гвоздейче карамфил и се вари, като малко преди края се слага половин лъжичка лимонена киселина, обясниха Пенка и секретарят на читалището Теодора Миновска.

Според Пенка това сладко е много подходящо за сирена и сушени меса като пастърма, прошуто и пр.

Още много вкусотии имаше по щандовете днес в Джулюница. Главни герои бяха майстори-кулинари, самодейци, деца и млади хора, които през годините показват, че са истински пазители на традициите в родното си място. По време на фестивала що е то карвинг показа Ценка Димова от Козаревец.



Как пазят традициите в приготвянето на кокоша чорба пък ще покажат в Козаревец. Козаревчани и техните гости-участници в надпреварата ще стъкнат огнищата и казаните точно на Малка Богородица 8 септември. Откриването и освещаването там ще е в 11 часа, но приготвянето на вкусната чорба ще започне от ранни зори в парка пред читалището.
Биляна МИЛЧЕВА   


Ключови думи
Пъстра трапеза карвинг
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати