Събота, 01 Oct 2022
            
Икономика

КЗК откри производство срещу сделката за „Кехлибар”

  16.08.2018 14:51
КЗК откри производство срещу сделката за „Кехлибар”

Две години, след като варненският холдинг „Агрия груп” придоби лясковското дружество за производство на олио „Кехлибар”, Комисията за защита на конкуренцията започна разследване на сделката. Проверката е заради евентуално нарушение на Закона за защита на конкуренцията, а именно неподаване на задължително предварително уведомление за придобиването на 100 % от капитала на „Кехлибар”.
Сделката между „Агрия груп” и собственика на „Кехлибар” Светломир Тодоров бе осъществена през лятото на 2016 г. Варненският холдинг придоби лясковската фабрика за близо 15 милиона лева. По-рано същата година Светломир Тодоров е изкупил дяловете на баща си Илия, с когото са били съдружници във фирмата със съответно 75 и 25 % и дружеството става ЕООД.
КЗК започва производство две години по-късно, след като се самосезира от публикация във вестник „Капитал” за най-големите сделки на 2016 г., където е описана и продажбата на „Кехлибар”. Комисията за защита на конкуренцията е изискала документация от холдинга купувач заради предполагаемо нарушение на Закона. Според предоставените документи „Агрия” придобива 100 % от лясковското дружество. Като за 2015 г. холдингът има оборот над 114 млн. лв, а „Кехлибар” – 39,5 млн. лв. Законът изисква при такива обстоятелства КЗК да бъде предварително уведомена, за да се направи проверка дали концентрацията няма да доведе до монопол на пазара.
„Предвид постъпилата информация и доказателства, може да се направи обосновано предположение, че операцията, в резултат на която „Агрия Груп Холдинг” АД придобива 100 % от капитала на „Кехлибар“ ЕООД, представлява концентрация между предприятия по смисъла на чл. 22, ал. 1, т. 2 от ЗЗК, която попада в обхвата на чл. 24, ал. 1 от ЗЗК и подлежи на задължително предварително уведомяване пред КЗК. До този момент в КЗК не е постъпило уведомление за осъществяване на съответната концентрация, респективно КЗК не е оценявала тази операция. Също така не е изтекъл и законоустановеният давностен срок за разследване на нарушение по чл. 42, ал. 1, т. 2 от ЗЗК”, пише в решението на КЗК, с което се открива производство за установяване на евентуално нарушение от страна на „Агрия груп холдинг”.
 


Ключови думи
КЗК олио Кехлибар
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати