Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Гроздето гние заради дъждовете, провалени са близо 90 % от лозята

  05.08.2018 13:02
Гроздето гние заради дъждовете, провалени са близо 90 % от лозята

Най-лошата реколта, поне за последните десет години, очакват лозарите в навечерието на гроздобера. Заради дъждовете гроздето масово гние и дори времето да се оправи през август, по-голямата част от масивите вече са поразени.
Годината започна добре, до началото на лятото бяхме оптимисти и очаквахме много добра реколта. Но като започнаха тия дъждове без спиране, всичко се провали. В началото се опитах да пръскам, но то се оказа безпредметно. Пък и те лозите не могат да изсъхнат, че да ги напръскам и да имам ефект. Сега всеки ден изхвърлям по кофа-две изгнило грозде. Останало е само от най-издръжливото, но и за него не съм сигурен дали ще оцелее, разказва Наско, който има в двора си голяма асма. В добри години гроздето от асмата е достатъчно да си направи вино и ракия, но сега дори не си и помисля за това. Няма да остане дори да хапнем, оплаква се мъжът.
Същото е положението по кажи-речи всички асми и лозя в Горнооряховско, а и в цяла България. На много места лозята пострадаха и от градушки. В нашия край град не валя, но дъждовете бяха достатъчно обилни, за да нацепят зърното и да започне гниене.
Откакто се занимаваме с лозарство, а започнахме през 2011 г., не сме имали толкова лоша година. Оня ден обиколихме целия масив с агронома – ужасно е. Поне 80-90 % от гроздето е поразено и гние и не знам дали въобще ще наберем нещо този сезон, споделя и управителят на единствения голям производител в общината „Гулбанис вайн” Деян Жеков. Тази година лято нямаше - като започнаха дъждовете в началото на юли и досега не са спирали. Вече се събира по 140-150 литра на квадратен метър. Гроздето се цепи, гние и ако до няколко дни времето не се оправи, реколтата ще е тотално провалена, казва още Жеков.
Тъй като същите оплаквания имат лозарите от цяла България, гроздето от новата реколта се очаква на доста по-високи цени от обичайните. Според Жеков ще е над 1,20 – 1,30 за килограм и то, ако все пак бъде опазена тази част от реколтата, която още не е изгнила.
Най-лошата година за „Гулбанис вайн” се случи точно когато дълго подготвяната винарна на фирмата е готова и очаква първия си преработвателен сезон. Избата вече е лицензирана, всичко е готово в очакване на гроздобера. Дано остане поне малко грозде, за да видим какво вино ще направим в собствената винарна. Иначе сме приели, че годината е загубена за нас, но срещу времето няма как да се бориш, философски приема нещата Деян Жеков.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
грозде
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати