Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

На 24 села във Великотърновска област водата е с отклонения от нормата

  28.07.2018 10:58
На 24 села във Великотърновска област водата е с отклонения от нормата

Излязоха проверките на РЗИ – Велико Търново на водата за второто тримесечие на 2018 г. От 98 изследвани проби питейна вода от централни водоизточници 3 броя са нестандартни по микробиологични показатели и 21 броя по химични показатели.
 Проба на водата в с. Големаните е показала наличие на коли форми (КФ) и Ешерихия коли (ЕК). В двете проби от Никюп и Ялово също са открити коли форми.
 След проверките на химическите показатели здравните инспектори са установили мътност на водата в Равново, желязо в с. Б. Сливово, нитрати в Никюп, Иванча, П. Сеновец, Алеково, Александрово, Г. Студена, Деляновци, Козловец, Овча могила, Ореш, Совата, Х. Димитрово, Червена, Виноград, Камен, Лозен и Каранци.
  Осъществен е контрол над 6 от 9-те ведомствени водоснабдителни системи за питейни нужди, съгласно графика за мониторинг. От изследваните 7 проби, 2 са нестандартни по микробиологични показатели – колиформи (ПГСС „Боруш”, Крушето и „Биляна“ ООД, Б. Сливово) и 2 са нестандартни по химични показатели – мътност и калций („Биляна” ООД, Б. Сливово и „БДЖ ПП“ ЕООД, Г. Оряховица).
  През отчетния период са изследвани 8 броя проби води от местни обществени водоизточници. Отклонения от изискванията на Санитарно-технически норми и правила за водоснабдяване на населените места и промишлеността с питейна вода са установени в 5 броя от пробите - по показател коли титър, а по химични показатели (нитрати) са нестандартни 2 броя. 
 През тримесечието са изследвани 4 проби води от минералните водоизточници в с. Овча могила, гр. Полски Тръмбеш, с. Обединение и с. Вонеща вода по микробиологични показатели, от които една проба от Вонеща вода не отговаря на изискванията по показатели общ брой мезофилни аеробни микроорганизми при 22°С и 37°С, и коли форми.
 През второто тримесечие съвместно с водоснабдителните дружества, общини и ведомствени предприятия бяха извършени съвместни проверки на всички водоснабдителни обекти относно качеството на обеззаразяване на питейната вода, поддържането на водоснабдителните съоръжения и състоянието на СОЗ.
   В края на отчетния период за съгласуване в РЗИ – Велико Търново са представени 11 програми за мониторинг на питейната вода (ВиК „Йовковци“ ООД, Община Стражица и 9-те ведомствени водоснабдителни системи).
 23 предписания са издадени до управителя на „ВиК Йовковци“ ООД за извършване на ремонтни дейности на водоснабдителните съоръжения в селата Козловец, Б. Сливово, Деляновци, Алеково, Въглевци, Б. река и Г. Калугерово и провеждане на необходимите мероприятия за осигуряване на качества на вода, отговаряща по микробиологични показатели на Наредба №9 за селата Никюп, Големани и Ялово, както и да се проучат  причините, довели до наднормени стойности на желязото в питейната вода на село Българско Сливово, както и провеждане на мероприятия за отстраняването им. Предписание са издадени и до директора на ПГХТ, гр. Г. Оряховица (с филиал в с. Крушето),и до управителя на „Биляна“ ООД, с. Б. Сливово. Няма издадени актове и заповеди. 


Ключови думи
РЗИ - Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати