Събота, 01 Oct 2022
            
Други

Авджии обявиха Присово за Резерват за изчезващи видове

  23.07.2018 13:35
Авджии обявиха Присово за Резерват за изчезващи видове

Резерват изчезващи видове. Такава табела за кратко посрещаше влизащите в Присово в съботния ден. Макар че престоя на входа на търновското село само няколко часа, табелата веднага заостри вниманието, че в него се случват по-различни неща.
Табелата всъщност бе подарък от приятелите на 50-годишния Стефан Димитров за рождения му ден.

С нея Младен Маринов, Григор Петков, Иван Минчев, Емил Илиев от местната Ловна дружинка сбъднаха една от трите кодошлийски мечти на юбиляря – да бере царевица през зимата, да рине сняг през лятото и Присово да бъде обявено за резерват за изчезващи видове.
В нашето село винаги има емоции и гледаме да си ги пазим, разказа Стефан Димитров. И с типичен ловджйски ентусиазъм започва да си припомня култова случка.
Дружинката, чийто член е и той самият, тъкмо се била върнала от лов. Мъжете спазили навика си да спрат в центъра на селото за по кафе, докато се доуговорят как да довършат деня. Изведнъж насреща им изскочила лисица с кокошка в устата.
В селото стрелбата е забранена, така че нямаше как да вдигнем пушките. Подплаших лисицата, тя изпусна кокошката и избяга. Появи се обаче куче, което отнесе кокошката. А след малко същата лисица с друга кокошка в устата. Скъсаха ни от подигравки – лисицата ни се била подигравала, през смях разказва Стефан. Случки като описват що за неща стават в Присово и какви хора живеем тук. Как да не станем резерват за изчезващи видове, допълва той.
Съвсем сериозен е обаче, когато разказва за сбъдването на другата си мечта. Беше януари, излязохме за фазани. В един от блоковете край Присово царевицата не беше прибрана. Е, брах кочани през зимата. Обвиниха ме, че нарочно съм занесъл торба с царевица, само и само да се снимам, ироничен към скептиците е Стефан.
Достатъчно свидетили има на обявяването на Присово за резерват.

В деня на юбилея си Стефан бил натоварен от приятелите си и откаран на входа на селото. Там той видял нещо, опаковано като картина. Едва след цереомията по рязането на лентата рожденикът разбрал какъв в действителност е подаръкът му.


Табелата престояла на място съвсем за кратко. Спазвайки правилата, авджиите я свалили и тя я вече се намира в двора на Стефан Димитров, който не спира да мисли как да направи така, че да рине сняг през лятото.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Присово
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати