Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Двойно увеличение на добавката за чужда помощ при инвалиди искат от КНСБ

  20.06.2018 16:00
Двойно увеличение на добавката за чужда помощ при инвалиди искат от КНСБ

Двойно увеличение на добавката за чужда помощ при хора с трайни увреждания искат от КНСБ. 18 000 от синдикалните членове в България също са с висока степен на инвалидност и живеят в малки населени места, разчитайки единствено на личните си асистенти, съобщи във Велико Търново президентът на Конфедерацията Пламен Димитров.

Той е категоричен, че много от хората с трайни увреждания живеят в провинцията и са надживели семействата си. Затова разчитат единствено на собствените си възможности и на помощта, която получават за асистент.

 „И ние предлагаме час по-скоро, спешно да бъде удвоена тази добавка. Тя е за чужда помощ, но е пари в брой, която получава човекът. Не ги даваме на някой асистент, не ги даваме на някаква организация, защото в тоя закон има едни посредници, тоест има загуба на ресурс по веригата“, твърди Пламен Димитров

Той влезе и в задочен спор с омбудсмана Мая Манолова и предложенията й свързани със Закона за личната помощ, при който тя настоява за увеличение на средствата с още 100 милиона лв., но ограничава получаването на лица, които имат по-нисък процент инвалидност. По думите му над 3 пъти намалява подкрепата за дете с 90 процента увреждания, в момента, в който навърши 18 години.

 „Но Законът за личната помощ не решава този въпрос. Някои майки разбраха вчера, по време на Съвета. В това число и майки, които протестират и техните деца са на 80 или 85%. Този закон въобще не говори за тях. За тях няма решение като са на 85%. 90 и нагоре. За тях само се отнася този закон на Мая Манолова“, обясни Пламен Димитров, за когото т. н. закон на омбудсмана не е издържан правно.

От КНСБ обясниха също, че така „Хора с увреждания и деца с увреждания над 90% са най-тежките случаи. Те са малко над 80 000 души. Законът за личната помощ адресира само тези хора, при това по един не дотам справедлив начин“, убеден е Димитров. 530 000 души са регистрирани в НОИ и получават пари от държавата, а хората с увреждания в България са над 648 000 души, сподели още Пламен Димитров.

  Председателят на КНСБ и зам.-председателят Чавдар Христов бяха във Велико Търново заради започналият в понеделник от Русе трети кръг на кампанията на синдикалната организация за изграждане на системи за информиране и консултиране на работниците във фирмите, в които няма изградени синдикални организации. „Амбицията на тази кампания е в следващите няколко месеца да обхванем 200 фирми, предварително селектирани по определени критерии, във всички сектори на икономиката, основно в частния сектор. Ползите от такава система е и за работниците, и за мениджмънта”, убеден е Пламен Димитров.

  Днес той е посетил „Грестокомерс”, „Престиж – 96” и „Каситемпрапак”, а зам.-председателят на КНСБ Чавдар Христов – „КВН Фемили груп”. Предстоят срещите на синдикалните лидери във великотърновската фирма „Красгон” и горнооряховската „Нирвана”.

Ана Райковска

 

 


Ключови думи
КНСБ Пламен Димитров Закон за хората с увреждания
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати