Сряда, 28 Сеп 2022
            
Култура

„София Филм Фест“ отново в Горна Оряховица

  12.06.2018 14:49
„София Филм Фест“ отново в Горна Оряховица

Четири хитови филма ще имат възможността да видят почитателите на киното по време на лятната киноседмица на София Филм Фест в Горна Оряховица. Тя ще започне на 27 и ще продължи до 30 юни. Филмовият маратон се организира за шеста поредна година от Община Горна Оряховица и София Филм Фест. И тази година прожекциите ще започват от 21.00 ч., отново ще са безплатни и ще бъдат в НЧ „Братя Грънчарови – 2002” (Летния театър), а при лошо време – в Зала 1 на Общината.
Откриването на фестивала е с филма от САЩ „Проектът „Флорида“ на режисьора Шон Бейкър. „Проектът „Флорида“ е щастлив филм за един нещастен свят с отлично превъплъщение на Уилям Дефо в главната роля. За изпълнението си на Оскари ’18 той е с номинация за най-добър актьор в поддържаща роля. На Готъм, Ню Йорк '17 кинопродукцията е с номинация за най-добър филм, най-добър актьор за Уилям Дефо и актьорски дебют на Бруклин Кимбърли Принс. В Хамбург '17 филмът е номиниран за наградата на арт кината и наградата на критиката.
Втората вечер (28 юни 21.00 ч.) продължава с „Потапяне“ на Вим Вендерс, копродукция на Германия, Франция, Испания и САЩ. „Потапяне“ е любовна история, която ни представя напълно различните светове на двамата главни персонажи – Даниел Флиндърс (Алисия Викандер) и Джеймс Мор (Джеймс Макавой). Те се срещат случайно в отдалечен хотел в Нормандия, където и двамата се подготвят за своите опасни мисии.
Следващото заглавие в програмата (29 юни, 21 ч.) е „Манифест” на режисьора Юлиян Розенфелд. Главната роля в копродукцията на Германия и Австралия е поверена на Кейт Бланшет. Филмът на Розефелд разкрива театралния компонент и политическото значение на „новите манифести“. Много от тях са писани в период на младежка ярост и не само изразяват желанието за световна промяна чрез изкуство, но и представят гласа на цяло едно поколение. През 2017 г. на кинофестивала в Болоня кинолентата е удостоена с награда „Guerilla”.
Финалът на кинофеста в Горна Оряховица (30 юни, 21.00 ч. ) е с „Квадратът” на режисьора Рубен Йостлунд. На Оскари ’18 копродукцията на Швеция и Германия е с номинация за най-добър чуждоезичен филм. На фестивала „Златна палма“ в Кан през 2017 г. „Квадратът“ е с награда „Вулкан“, а на Остин ’17 е отличен като най-добър филм. „Квадратът“ е за излизането от черупката на егото и поемането на лична отговорност. В ролите публиката ще види Клаес Бенг, Елизабет Мос, Доминик Уест и др.


Ключови думи
София Филм Фест Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати