Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

С военен ритуал почетоха паметта на загиналите за свободата в Горна Оряховица

  28.05.2018 22:34
С военен ритуал почетоха паметта на загиналите за свободата в Горна Оряховица

Тържествена заря-проверка по традиция напомни на горнооряховчани за дълга им към загиналите за свободата и тяхната памет. 28 май – денят, в който преди 142 години насред Горна Оряховица е обесен главният апостол на Първи революционен окръг – Георги Измирлиев Македончето, се почита като ден на възпоминание за героите. От няколко години той се отбелязва с военен ритуал  - тържествена заря-проверка с участието на представителни части от единственото военно формирование, останало в Горна Оряховица – 42790.
Малко преди 21 часа военните навлязоха на площада и започнаха проверката. Десетки горнооряховчани наблюдаваха ритуала, а сред официалните гости тази година бяха един министър и четирима депутати – министър Николай Нанков, народните представители от ГЕРБ Цветан Цветанов, Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, депутата от БСП Явор Божанков, генерал лейтенант от резерва Стефан Василев, гости от побратимените градове на Горна Оряховица, председателят на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов, кметове и председатели на общински съвети от съседни общини, общински съветници и представители на партии, съюзи на ветерани и военни от запаса.


След словото на кмета инж. Добромир Добрев, който напомни за дълга на горнооряховчани към хората, дали живота си за свободата им и тържествената проверка на липсващите в строя бе спазена и една стара традиция – представител на клуба по борба да изкачи паметника на Македончето и да го обкичи с лавров венец. И тази година честта имаше републиканската шампионка Аделина Момъкова.
След минута мълчание за загиналите ритуалът завърши с ефектна заря.


 


Ключови думи
заря проверка
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати