Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Беляковец е търновският Ориндж Каунти

  05.05.2018 11:03
Беляковец е търновският Ориндж Каунти

Великотърновското село Беляковец се превърна в своеобразен Ориндж Каунти в района. Населеното място се намира само на няколко километра от общинския център и е все по-предпочитано за живеене. Новият квартал на богатите, както вече го наричат, се отличава с относително добра инфраструктура, удобен транспорт и бърз достъп до Велико Търново. Освен това, както „Кореспондент“ вече писа, надморската височина на селото надхвърля тази на Арбанаси, което го прави привлекателно и заради чистия си въздух.

Звездни цени на имотите

С повишения интерес към селото се увеличават и цените на имотите. Днес къща в Беляковец могат да си купят наистина богати хора, които разполагат с около 100 000 евро. Към този момент най-скъпият палат, който се продава, е обявен за 350 000 евро. Повечето къщи варират, но качествените се харчат за не по-малко от 200 000 лв. Има и съборени къщички, които се продават за 50-60 хиляди лв., но инвестицията в тях не си заслужава, защото на практика купувачите се сдобиват единствено с парцел.

Парцелите струват колкото апартамент

Всъщност цените на местата за строеж също са доста високи. Празен двор от 1 декар върви приблизително около 15 000 евро. Неслучайно селото се разширява на запад, където вече са построени доста нови къщи. Местните се шегуват, че скоро имотите ще стигнат до военния полигон и от НВУ „Васил Левски“ ще им се наложи да търсят ново място за тренировки на бойните си умения. Всъщност брокерите са доста доволни от бума на имотите в Беляковец и изкарват солидни комисионни от всяка продажба. Според тях има спад на търсенето в Леденик и Малки чифлик за сметка на Беляковец, където въздухът е чист, а на места има красиви гледки.

В Беляковец живеят само българи

Близо 900 души е населението на Беляковец, а според преброяването от 2011г.  99.2% са се самоопределили като българи. Останалите са в графата „други“. Никой не е посочил, че принадлежи към циганския или турския етнос. Богата е и историята на селото. В землището на Беляковец е открит най-ранният град, причислен към късния палеолит. Той се простира на площ от 200 дка, с периоди на разцвет и отлив на население. Множество каменни сечива и фрагменти от пособия с битово предназначение документират дълговечното обитаване на селището. В околните пещери са открити каменни оръжия и оръдия на труда от ранния палеолит. Карстова местност и мраморизиран варовик с множество пещери се намират в землището на селото. В една от тях преди 1989 година е изграден стоманобетонен бункер, а от друга, намираща се на север в красивата котловина Раковец, извира река.

Михаил МИХАЛЕВ

 


Ключови думи
Беляковец цени на имоти имоти
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати