Понеделник, 03 Oct 2022
            
Култура

Книги за смет раздават във Велико Търново

  17.04.2018 10:47
Книги за смет раздават във Велико Търново

Екологична кампания, поощряваща четенето, и тази година ще бъде проведена във Велико Търново. ”Книги за смет” се завръща на 22 април, като за първи път ще се проведе едновременно в 5 града в страната - София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Велико Търново.
Този път кампанията ще обедини хората от петте града и в надпревара кой ще събере и рециклира най-много пластмаса. Великотърновци, не се обезкуражавайте, защото макар да сме най-малкият град в надпреварата, броенето ще се отчете на глава от населението. Имаме шанс освен да се забавляваме с кампанията, след края на опашките да сме и победител в съревнованието, посочват оганизаторите.
На 22 април от 10:00 до 13:00 ч. донесете на южния паркинг на Mall Велико Търново един или повече килограма пластмасови отпадъци. Те трябва да са почистени и годни за рециклиране. За всеки килограм участниците получават талон за една хартиена или две електронни книги от онлайн книжарница. Максималният брой талони, които може да получи всеки, е 2 бр., независимо от предаденото количество пластмаса. С тази мярка организаторите имат за цел да стимулират достъпа на по-голям брой хора до наличното количество книги. Но ако ще се борим за победа в междуградското състезание, както се досещате, ще трябва всеки да даде от себе си колкото може, апелират от „Книги за смет“. 
Тази година в селекцията на книгите са девет нови заглавия. Сред тях са ”Приключенията на барон Мюнхаузен” от Рудолф Ерих Распе, ”Палечка” на Ханс Кристиян Андерсен, както и няколко детски книжки, предоставени от Европейската комисия в България - ”Бени е шампион”, ”Синият остров”, ”Уличка Роза” и други.
От 2013 г., когато е поставено началото на кампанията с отношение към екологията и четенето, до 2017 г. бяха рециклирани над 43 тона пластмасови отпадъци и раздадени десетки хиляди книги.


Ключови думи
Книги за смет Велико Търново
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати