Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Тодор Живков се молил на колене в Килифаревския манастир

  18.02.2018 08:54
 Тодор Живков се молил на колене в Килифаревския манастир

Държавна делегация през 70-те години на миналия век се отбива в курортното селище Вонеща вода. От колите слизат четирима от най-важни мъже в държавата, а именно Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Пеко Таков и Станко Тодоров. Датата е 9-ти юни, а годината е 1973-та. Отсядат в резиденцията на Първия. Всички те на следващия ден трябвало да обявят Килифарево за град. Преди това обаче Живков решава да посети Килифаревския манастир, а в светата обител започва трескава подготовка.
Червен килим посреща делегацията
Игуменката- майка Юстина не иска да се изложи пред видния гост. Опъва му червен килим. И това не е всичко. От близките села са събрани всички старинни черги и с тях са застлани оградата на манастира и поляната около него. Както се полага на скъпи гости, майка Юстина изпратила монахините да донесат от най-хубавото манастирско вино. Игуменката сложила две чаши пред госта и ги напълнила от изпотената кана. Тогава се намесила охраната на държавния глава, поискала да тества виното. Тогава Живков казал, че има доверие на Юстина и отпил от виното. За случая се говорило години, защото Живков за пръв път си позволявал да пие без напитката да бъде проверена.
Интимен спомен от Първия
След като Живков изпил виното, Юстина наредила на монахините да не мият чашите.   С още стичащи се по тях капки от изпитото вино, били сложени в специален шкаф, който се пазел дълги години. Монахините не искали да се простят със скъпия спомен от посещението на социалистическия ръководител и си запазили чашата. За по-голяма автентичност ги изчакали да засъхнат, за да свидетелстват за историческото посещение на Тато.
Пито и платено
Поведението на игуменката обаче не било случайно. Майка Юстина обгрижвала Тодор Живков, защото едното крило на манастира трябвало да бъде доизградено. И наистина, след паметната визита, средствата за светата обител били отпуснати- пито и платено. Тато не пожалил средства, за да възстанови светата обител, която днес е предпочитано място за много туристи и вярващи. При официалната си визита Живков поканил игуменката да присъства на следващия ден в Килифарево, когато селото било обявено за град. На следващия ден обаче от ДС се опитали да я спрат и не пожелали да я пуснат на площада. Тя отговорила, че има лична покана от Първия и се сляла сред множеството в паметния ден.
Живков бил пленен от манастира
Възрастни жители на Килифарево са категорични, че след официалната визита на 9-ти юни Тодор Живков идвал в манастира още няколко пъти. Той бил пленен от излъчването на мястото и от светата обител. Приживе майка Юстина се срещнала и с историка Михаил Стойчев, който към днешна дата е уредник в Регионалния исторически музей. Игуменката вече била много болна, но разказала спомените си за посещенията на Тодор Живков. Веднъж тя го заварила да се моли коленичил пред олтара. Попитала го защо го прави, след като е комунист, а той отговорил, че пред Бог нямало комунисти и капиталисти, а всички били равни.
Михаил МИХАЛЕВ
 


Ключови думи
Тодор Живков Килифарево манастир монахиня
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати