Вторник, 30 Апр 2024
            
Горна Оряховица Темида

Деца от ОУ „Иван Вазов“ гостуваха в Районния съд в Горна Оряховица

  17.04.2024 14:22
Деца от ОУ „Иван Вазов“ гостуваха в Районния съд в Горна Оряховица

Денят на Конституцията и професионален празник на юристите бе отбелязан в Районен съд – Горна Оряховица с посещението на учениците от 4.в клас на ОУ „Иван Вазов“.

Децата бяха водени от класния си ръководител Атанас Давидов и педагогическия съветник Антоанета Баланова. В съдебната палата бяха посрещнати от административния ръководител – председател на съда Златина Личева – Денева.

За тях бе подготвена интересна беседа не само за Конституцията, но и интересни факти от историята на Районен съд – Горна Оряховица.

В рамките на кратка обиколка учениците разгледаха съдебните зали. С голям ентусиазъм и желание всички искаха да седнат на стола на съдията. Бяха впечатлени от Синята стая - специализирана стая за изслушване на деца в съдебни процеси, където участваха в симулативно изслушване.

С огромен интерес разгледаха помещението за задържани лица. Съдия Личева показа на децата събраните архивни материали, подредени в специални витрини, разположени на двата етажа в съдебната сграда и експонати от откриването на съдебната палата, използвани през годините от всички работили магистрати в Районен съд – Горна Оряховица.

Учениците проявиха любопитство към съдийските и прокурорските тоги и разбраха как да различават служебните лица по цвета на тогите – съдийската тога е с черен цвят, а прокурорската – вишнево червена.

Силно въодушевени от срещата, учениците обещаха да посетят отново следващата инициатива на Районен съд – Горна Оряховица.


Ключови думи
Районен съд - Горна Оряховица ОУ Иван Вазов