Петък, 17 Май 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Кметът Николай Рашков подари диамант на Теодор Тутеков, но 12-годишният шампион не се смили и го срази на шахматното поле

  30.04.2024 17:45
Кметът Николай Рашков подари диамант на Теодор Тутеков, но 12-годишният шампион не се смили и го срази на шахматното поле

12-годишният шампион на България за своята възраст по шахмат Теодор Тутеков срази на два пъти тази вечер кмета Николай Рашков, предизвикал го на шахматен двубой.

Не е срамно да загубиш от толкова силен противник. Теодор е завършен шампион. Докато аз правех грешки, той веднага се възползваше и с много агресивен стил не ми позволи да разгърна своята игра. Трябва да се грижим за това момче, а покрай него да възродим шахмата и да покажем каква красива игра е на всички останали деца, коментира Николай Рашков, след като бе принуден да се предаде на два пъти.

Двубоят между двамата е символичен жест за отношението на общинското ръководство към шахмата. Самият Рашков на годините на Тео е бил сред перспективните шахматисти на България и очевидно все още не е загубил рефлекса. Развиването на интелекта чрез шахмат е и кауза за клуб "Асеневци", чийто състезател е Теодор Тутеков. Така че Общината и клубът ще направят всичко възможно играта да приобщи още много деца.

Първата партия Тео спечели сравнително лесно, но втората беше доста оспорвана и кметът определено го затрудни. Но Теодор се подготви за този мач много сериозно. Дори направи търсене за партии на съперника си, за да разучи стила му. Горна Оряховица има голям късмет да има такъв талант. Обикновено първо се прави клуб, а след това се създават шампиони. Вие имате шампион и около него ще изградим клуб, каза треньорката на Тео в клуб „Асеневци“ Цвета Галунова, която беше и арбитър на срещата. Тя подари на кмета шахматна карта, за да се готви за евентуален реванш и обяви, че Националното турне „Асеневци“, което презентира шахмата в цялата страна, ще гостува в Горна Оряховица на 12 май.

Шахматният сблъсък между Теодор и кмета беше в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ и беше наблюдавана от много малки фенове – съученици на шампиона в ОУ „Иван Вазов“, директора на училището Иван Момъков и зам. директора Гергана Павлова. Сред зрителите беше и семейството на Тео, в което има още един изявен шахматист – сестричката му Теона.

Преди да бъде включен часовникът, кметът Николай Рашков връчи на Теодор една нова общинска награда във формата на диамант, която ще получават горнооряховски таланти и изявени личности. Такива деца са нашите диаманти. Трябва да се грижим за тях и да помагаме те да заблестят още по-ярко, каза Николай Рашков, връчвайки отличието.

Наградата не разконцентрира Тео и започвайки с белите, той спечели първата партия сравнително бързо. След размяната на фигурите Николай Рашков даде много здрав отпор, но самият той усети как направи грешка в средата на партията, която малко след това бе наказана от безпощадния Теодор.

За компенсация малкият шампион подари на кмета икона с пожелание за светли Великденски празници.


Ключови думи
шахмат Теодор Тутеков Николай Рашков Горна Оряховица