Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Георгий Серго донесе първия медал в класическата борба в новата история на „Локомотив”

  16.04.2024 12:55
Георгий Серго донесе първия медал в класическата борба в новата история на „Локомотив”

Първият медал в класическия стил на борбата в новата история на „Локомотив” е спечелен от украинското момче Георгий Серго. От близо три десетилетия в горнооряховския клуб по борба се развива само свободен стил, но ситуацията се променя с пристигането на Георгий. Семейството му бяга от войната в България. Той започва да тренира първо свободен стил във Велико Търново, но после се мести в Горна Оряховица. Когато в клуба разбират, че е започнал като класик, го връщат в неговия оригинален стил. И той вече спечели първия си медал от Държавен шампионат.

Държавното лично-отборно първенство по борба за кадети U17 се проведе в Бургас и започна с класическия стил с участието на 181 състезатели от 28 клуба. Горнооряховският „Локомотив” беше представен от Георгий Серго в кат. 55 кг. Младежът започна с победа с туш над Благой Стоянов от Хасково. След това загуби от Владислав Марков от Плевен, но в мача за 3-5 място беше отново на висота и за 20 секунди тушира Кристиян Иванов от Белене. И така донесе първия медал от класическа борба за „Локомотив” от близо три десетилетия.

В свободния стил участваха 251 състезатели от 50 клуба. Сред тях и пет „локомотивци”.На крачка от медалите остана Димитър Караиванов в кат. 55 кг. той започна с победа с туш над Филип Миленкински от ЦСКА. Последва загуба от Кристиян Василев от „Мадарски конник” Шумен, който го изведе до репешажите. Димитър тушира в репешажа Алекс Николов от Лозница и това му даде възможност да се бори за медал. Но в решителната схватка „локомотивецът” отстъпи на Хюсеин Арифов от Сливен.

В кат. 60 кг Момчил Недялков започна с две победи -  туш над Калоян Бобев от Велико Търново и технически туш над Ефе Севдалинов от Мъдрево. На четвъртфинала обаче загуби от бъдещия шампион Ердал Алиев от Търговище, въпреки че го държа в позиция за туш. Впоследствие Момчил загуби и репешажа от Алпай Алиев с минималното 4:2 точки.

Три победи не стигнаха на Мартин Георгиев за нещо повече от осмо място в кат. 80 кг. Той победи последователно Крисимир Димитров от Хасково с технически туш, Евсин Юмер от Айтос с туш и съотборника си Петър Мутафов по точки. Но после загуби от шампиона Божидар Добрев от Стара Загора, а в репешажа отстъпи със 7:8 от Янко Босков от Асеновград.

Доволни сме от успеха на Георгий. Той е много старателен, дисциплиниран и уважителен. Труди се здраво, а е първа година в тази възраст и очакваме още успехи. От другите има много какво да се желае. На първо място им трябва повече желание и хъс, за да бъдат победители, коментираха треньорите Николай Ганев и Цветослав Кирилов.


Ключови думи
Георгий Серго класическа борба Локомотив