Неделя, 09 Oct 2022
            
Други

Гроздоберът закъсня, очертава се поредната трудна година за лозарите

  19.09.2021 08:06
Гроздоберът закъсня, очертава се поредната трудна година за лозарите

С повече от две седмици закъсня гроздоберът в нашия регион. Обичайно бялото грозде почват да го берат още през август, а тази година първите чепки в масива на „Гулбанис вайн” в Горски долен Тръмбеш бяха откъснати на 14 септември. Ден по-късно започна да бере своето грозде и най-големият производител в Лясковско Петър Тахрилов.

Очертава се годината да е тежка. Напоследък трудностите вървят в прогресия, но така е в земеделието. Правим каквото трябва и чакаме по-добра година, философски обобщава реколтата управителят на „Гулбанис” Деян Жеков. Големите амплитуди в климатичните условия пак поставят под въпрос добива на лозарите. Пролетта беше повече от необходимото дъждовна, после настанаха екстремални жеги, през август пък над масива падна дъжд от 60 литра на квадрат. Тези резки промени се отразяват на добивите и качеството на гроздето. Затова и закъсня началото на гроздобера. А най-големият проблем в момента е, че няма работна ръка, за да се обере гроздето, което вече е узряло, споделя още Жеков.

Иначе като добив и качество бялото грозде е добро, дори много добро. Червените сортове обаче са голямо главоболие за лозарите. Не сме сигурни дори дали въобще ще узрее. В момента е на 18% захарност, а следващата седмица дават разваляне на времето и дъждове. Прогнозите за червеното грозде са доста песимистични, смятат в „Гулбанис”.

На този етап лозарите не търсят пазар за гроздето си, защото с това, което е назряло досега, не могат да заредят собствената си изба, камо ли да продават. Какво ще стане в хода на кампанията още е под голям въпрос.

Не е много по-различно и в масива на Петър Тахрилов, който остана най-големият, ако не и единствен производител в Лясковско. Той започна гроздобер на 15 септември със същите организационни проблеми и недостиг на берачи. Валежите забавиха узряването и започваме с две седмици по-късно от обичайното. Но нищо особено не се е случило тази година, в нашия бранш времето винаги поднася изненади. Като качество обаче гроздето ни е много добро тази година, казва Тахрилов, чиито лозя са известни с качествено бяло грозде.

Пазар обаче няма. Избите почти не купуват, защото имат много застояло вино и ограничават производството си, споделя лясковският производител. Цените на едро в момента са около 50 до 60 стотинки и малко повече, когато става въпрос за по-малки количества.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
гроздобер Деян Жеков Гулбанис вайн
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати