Събота, 01 Oct 2022
            
Горна Оряховица Икономика

„Гулбанис” продължава с биогроздето и работи по нови марки вино

  14.02.2021 06:45
„Гулбанис” продължава с биогроздето и работи по нови марки вино

Единствената лозарска фирма в Горнооряховска община и тази година ще заложи на биопроизводството на грозде. „Гулбанис вайн” вече извървя първия 5-годишен цикъл в обработката на лозовите масиви без тежки химикали, а с наученото от древните лозари. Макар и да си има неудобства – като намаляването на добивите и по-сложна борба с болестите и вредителите, биотехнологията си има и предимства, а и има и търсене на тези продукти. Така че „Гулбанис” ще продължи да отглежда лозята си по този начин и обмисля производството на биовино.
За първи път от създаването на фирмата и масива в Горски долен Тръмбеш няма да има официално ритуално зарязване с много гости. Заради пандемията празникът ще е скромен, но пък времето не чака и рязането на лозите вече започна.
Изминалата година беше сравнително добра. Особено пък, ако се сравнява с предишната, казва управителят на фирмата Деян Жеков. През 2020 г. от 420 дка, обработвани от „Гулбанис” са набрани 65 тона качествено грозде и от тях са направени 32 тона вино в избата на фирмата. Особено добра е била годината за белите сортове. Произведени са 14 тона бяло вино – най-вече мускат и шардоне. Качеството им е много добро, уверява Жеков. Виното вече е бутилирано, но още не е на пазара. Както и 18 тона червени сортове, които също са се получили добре миналата година.
Миналата година беше тежка за винената търговия, заради мерките срещу коронавируса. Работим предимно с ресторанти за пласмента на виното си и затварянето им ни затрудни много. В магазините търговията се засили, но не достатъчно, коментира Жеков.
Все пак той е оптимист за пласирането на новата реколта вино, убеден, че качествата му ще бъдат оценени. Ако и заведенията отворят скоро, ще има светлина пред бранша на винарите.
Новата година започва за лозарите с известен страх. Засега няма сериозни проблеми, но се задават прогнози за резки смени на температурите, които са много рискови за лозите. В момента е много топло, растенията тръгват да се развиват, а прогнозират рязко температурите да падна с над 20 градуса. Това е опасно, но рискът е с нас всяка година, обяснява Жеков.
Фирмата, която от две години вече прави вината си в собствена изба, работи и по нови марки. Заради отличното представяне на новото вино, те се разработват в сравнително по-висок ценови клас – около 15 лева. Засега обаче подробностите остават в тайна, но производителите се надяват да изненадат приятно своите клиенти съвсем скоро.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Гулбанис вайн Деян Жеков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати