Неделя, 14 Юли 2024
            
Велико Търново Култура

Театралният фестивал „Лято, кукли и приятели“ продължава с изложбата „Сцена и кукли“ и спектакъла „Примък – отмък“

  15.06.2024 08:10
Театралният фестивал „Лято, кукли и приятели“ продължава с изложбата „Сцена и кукли“ и спектакъла „Примък – отмък“

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели” продължава на 15 юни, събота, в 11:00 часа на сцена „Арт лято“ до Художествената галерия „Борис Денев” в парка „Асеневци“ във Велико Търново. Почитателите на кукленото театрално изкуство ще се срещнат с героите от  спектакъла „Примък – отмък“, създаден по мотиви от едноименната народна приказка. Представлението е от репертоара на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян. Постановката е на Петър Тодоров, а сценографията и куклите – на Ханна Шварц. В ролите се превъплащава Десислава Минчева-Тодорова.

След представлението, от 12:30 часа в камерна зала на Художествената галерия „Борис Денев“ ще бъде открита изложбата „Сцена и кукли“ на Емелияна Тотева – един от водещите сценографи у нас и в чужбина. Спектаклите „Принцесата и граховото зърно“ и „Телефон 112… Позвъни!“ са нейни съвместни проекти с екипа на Театър ВЕСЕЛ. Изложбата илюстрира яркия талант на сценографа с множество ескизи и проекти на кукли, костюми, маски и декори от реализирани постановки у нас и в чужбина. В експозицията са включени и театрални кукли, сътворени от Емелияна Тотева.

Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели”, организиран от Куклен театър ВЕСЕЛ, се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и на Министерството на културата. Форумът е част от календара на културните събития на Общината. Входът е свободен.

При дъждовно време представлението ще се играе от 11:30 часа на сцена в театралния салон на Народно читалище „Искра“ – партньор на фестивала./ сн. организатори


Ключови думи
Лято кукли и приятели
Последни
Седмицата
Анкета