Сряда, 10 Май 2023
            
Горна Оряховица Общество

Общинският съвет в Горна Оряховица прави пореден опит да приеме наредба за обществения ред

  05.02.2023 14:21
Общинският съвет в Горна Оряховица прави пореден опит да приеме наредба за обществения ред

Злополучната Наредба за обществения ред в Горна Оряховица отново тръгна своя път по институциите. Общинският съвет прави пореден опит да приеме такава наредба и на последното си заседание съветниците одобриха  проекта на първо четене. Ако няма някакви обструкции, на следващото заседание може да мине и второто четене и наредбата евентуално да влезе в сила.

Първоначално наредбата е приета през 2005 г., но повече от десет години по-късно Прокуратурата открива, че има процедурни нарушения при приемането й и тя е отменена. Последният опит да се приеме нова наредба бе направен миналата есен. ОбС я прие, но този път областният управител я върна и решението пак бе отменено. От възраженията на юристите на областна управа става ясно, че всъщност местните власти нямат почти никаква свобода да определят някакви правила на своите територии, още по-малко да следват някаква своя политика за наказания и глоби. Така в новия вариант на наредбата, която мина миналия четвъртък на първо четене е предвидено, че за нарушаването й се плаща глоба от 100 до 500 лева. Независимо дали някой пие бира в парка, или хлапе драска по някой гараж, или кръчма тормози със силна музика посред нощ - все едно и също е.

Общо взето това, което е предвидено в наредбата, е предвидено и в разни други правилници и закони. Няма нищо ново, както и няма нова идея как наредбата да се прилага, защото това е основният проблем.

Според нея е абсолютно забранено просенето и употребата на „спиртни напитки и пиво“ на обществени места - улици, площади, паркове. Един поглед от прозорците на Общината веднага ще забележи няколко нарушители, които са си там всеки ден. Интересно как пък ще им вземат 100 лева глоба за нарушаване на обществения ред.

Наредбата би трябвало да помогне за уреждането на отношенията между гражданите, предвиждайки правила, които ще улеснят съвместното съжителство. Забранено е вдигането на шум от 14 до 16 часа и от 22 до 7 часа сутринта.

Забранено е тупането на килими и завивки от балкони и прозорци. Внимавайте със саксиите и те са забранени, освен ако не са здраво закрепени и отводнени. Ако се случи някоя да протече или пък да падне, грози ви минимум 100 лева глоба.

Пиенето на открито е забранено навсякъде, освен в откритите части на заведенията. Забранено е и влизането в нетрезво състояние в обществени институции, училища и детски градини.

Забранено е рисуването и драскането по стени и огради, както и превръщането на междублокови пространства в зеленчукови градини.

Сватби по поляните също са забранени. Можете да се жените само в заведения за развлечение и хранене. Същото се отнася и до други семейни и прочие тържества или събирания.

Напомня се, че почистването от сняг, наноси, изсъхнали треви и т.н на прилежащите площи към сградите и тротоарите, както и на ледените висулки от покривите се извършва от собствениците или ползвателите – било то физически или юридически лица.

Наредбата е качена на сайта на Общината и всеки може да се запознае с нея, както и да направи някакви възражения или предложения преди второто четене.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
наредба за опазване на обществения ред
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати