Сряда, 12 Апр 2023
            
Горна Оряховица Политика

Йордан Байчев: Готов съм да се боря за кмет на Община Горна Оряховица

  11.01.2023 12:27
Йордан Байчев: Готов съм да се боря за кмет на Община Горна Оряховица

На всяко управленско ниво нищо не се получава, ако нямаш стратегия и визия за няколко години напред, смята кметът на Долна Оряховица, който се готви за нова стъпка в политическото си развитие.

46-годишният Йордан Байчев е областен председател на ДСБ за област Велико Търново. През 2019 г. той спечели изборите за кметството в родния си град Долна Оряховица. В началото на последната година от мандата разговаряме за постигнатото и плановете за бъдещето.

-Влязохте в последната година от мандата си с инициатива за изграждане на паметник на Васил Левски в Долна Оряховица. Получавате ли подкрепа за реализирането й?

-Това не е само моя инициатива, а е споделена идея и желание на много хора. Зад нея застава младежката организация „За добро“, подкрепа има от всички институции в града ни – Училището, Читалището, Пенсионерския клуб, а и от местните хора. С тази кампания, която е изцяло доброволна и средства се събират с лични дарения, искаме да прехвърлим мост от миналото през настоящето и да оставим на бъдните поколения памет за националните ни герои. Този паметник ще бъде символ на обединението на нашата общност.

В дарителската сметка вече има около 3500 лева. Надяваме се, че до рождения ден на Апостола през юли ще съберем цялата сума и ще започнем изграждането.

-Създаването на общност, която да споделя и подкрепя идеи за Долна Оряховица, присъстваше и в предизборната ви програма. Успяхте ли?

-Дойдох с нагласата да обединя и възродя общността на Долна Оряховица и смятам, че получих подкрепа. Заедно с Читалището и Етнографския музей успяхме да направим различни събития, които събират заедно долнооряховчани от различни поколения. С Историческия музей в Горна Оряховица, чийто филиал е нашият, започнахме инициативата „Семейни съботи“. Дворът на Музея се изпълваше с хора – от най-малките до бабите и дядовците, които се чувстваха като една общност. Инициативата ще продължи и това лято, вярвам със същия успех. Създадохме традиция за празнично запалване на светлините на коледното ни дърво, отново с участието на Училището и Детската градина. Възродихме футболния клуб, като за това дължа специални благодарности за подкрепата на моя предшественик Григор Минков. Изграждането на новите спортни игрища създаде възможност не само за спортуване, но и за общуване на младите хора. Спортните площадки се превърнаха в новия младежки център на града.

-Какви проблеми трябваше да решавате през тези години?

-Проблемите на Долна Оряховица са същите като във всяко българско населено място. На първо място е инфраструктурата – лоши улици, остаряла и амортизирана водопреносна и канализационна мрежа. В момента се работи по проект за канализация по няколко улици, с приключването на който 85% от Долна Оряховица ще бъде обхваната с канализационна мрежа.

-Това е проект, който наследихте. Какво вие ще оставите на своя наследник?

-Много е важно в управлението да има приемственост. Всеки кмет наследява успехите и неудачите на предшественика си. Работата му е да се опита да коригира неуспехите и да продължи добрите инициативи. Аз наследих проекта по който сега се работи, а междувременно заедно с проектанти подготвихме следващия проект, с чиято реализация Долна Оряховица ще бъде канализирана на 100%.

-Подобри ли се състоянието на уличната мрежа, което винаги е предизвиквало много оплаквания?

-Успяхме да асфалтираме няколко улици, за които гражданите чакаха от години. В момента се боря ВиК да възстанови разкопаните заради аварии места по главната улица. Настоявам и за изграждането на повдигната пешеходна пътека до училището. Но, ако трябва да съм честен, сблъсъкът с тези проблеми, дори и когато сме имали успех в решаването им, ме кара да се чувствам с вързани ръце за по-цялостно подобряване на живота в Долна Оряховица.

-Какво може да развърже ръцете на един кмет?

-Един управленец, за да върши добре работата си, трябва да има идея как ще изглежда града или общината след една, 5 и дори 20 години. Трябва да обсъди своите идеи с общността и да съумее да ги оформи в стратегия, която в един момент да даде реални резултати.

Един кмет не може да разбира от всичко, затова е нужно да има екип от експерти и администрация, които да развият тези споделени идеи и да ги направят действащи.

Всичко трябва да е обвързано и обмислено в съвкупност, защото работата на парче дава привидно резултат, но той е само за момента. След това обикновено се създава по-голям проблем.

Така че, за да се постигне реално развитие на общността, трябва да се работи с конкретен план и най-важното е трябва да сме наясно къде ще ни изведе тази работа.

Какво ни е нужно? Трябва да знаем дали нашите населени места и общината като цяло ще бъдат транспортно-логистичен център, дали ще бъдат част от голяма индустриална зона, дали ще развиваме производства, или всичко това заедно. След това идва планиране и изграждане на стратегия. И трябва последователност. Хаотичното започване и много често незавършване на проекти има негативен резултат, тъй като не е част от цялостна стратегия.

И през цялото време човекът, който управлява общината, трябва да е честен с гражданите, с местния бизнес и с експертите, с които работи. Хората искат да знаят как ще се развива тяхното населено място, за да могат да планират собствения си живот. Те искат добра инфраструктура и бързи административни услуги, но и честност и човечност в отношенията между власт и гражданство.

-Но вие говорите за това какво може и трябва да направи кмет на община, а не кмет на кметство…

-Да. Мисля, че фигурата, която има правомощия да осъществява политики, да насочва икономическото и културното развитие на населените места е кметът на общината. Просто законът му дава такива правомощия и му отвързва ръцете да изпълни своите цели.

-И това означава ли, че вие вече гледате към кметския стол в Община Горна Оряховица?

-Мисля, че съм на етап, в който имам волята и способностите да прилагам политики на по-високо ниво от това, на което съм в момента. Да, говоря именно за нивото на общински кмет. И възрастта, и опитът ми до тук ме правят уверен, че като кмет на Общината бих могъл да променя качествено начина на управление, икономическото и инфраструктурното развитие и като резултат от всичко това качествено да се промени и животът на хората в Горнооряховска община.

-На практика сте първият, който открито обявява участие в изборите през октомври. Имате ли политическа подкрепа?

-Казвам го съвсем открито десет месеца преди изборите. Възнамерявам да се кандидатирам за кмет на Община Горна Оряховица. Имам подкрепата на моите съпартийци, на ръководството на моята партия и, убеден съм, на гражданите.

Когато се кандидатирах за кмет на Долна Оряховица казах, че политиката не е бойно поле за отстрелване на врагове, а е състезание на идеи и визии за развитие. Сега казвам същото, правя го достатъчно рано, за да има време за разгръщане на дебати, развиване на идеи и, надявам се, за намиране на още съмишленици.

Вярвам, че изграждайки добра връзка между кмет на община, жители, бизнес, експертен и административен потенциал и в сътрудничество с кметовете на кметства, ще направим община Горна Оряховица място, в което хората ще искат да остават да живеят и място, с което ще се гордеем.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Йордан Байчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати