Сряда, 08 Мар 2023
            
Павликени Темида

Съдийската колегия на ВСС избра Румена Фоти за административен ръководител на Районен съд – Павликени

  07.12.2022 10:53
Съдийската колегия на ВСС избра Румена Фоти за административен ръководител на Районен съд – Павликени

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 8 гласа „за“ и 2 гласа „против“ Румена Фоти за административен ръководител – председател на Районен съд – Павликени. Тя има над 7 години юридически стаж. Професионалната ѝ кариера започва като младши съдия в Софийски градски съд в периода 24.06.2014 г. – 27.06.2016 г., след което и към настоящия момент е съдия в Софийски районен съд. Кандидатурата ѝ е подкрепена от общото събрание на съдиите в Районен съд – Павликени.

Съдия Фоти е мотивирана да участва в процедурата от придобитите качества и умения като съдия и от лични причини, които налагат преместването ѝ в съдебния район на Окръжен съд – Велико Търново. Тя разглежда развитието на Районен съд – Павликени в контекста на модернизирането на съдебната система, което изисква целенасочени усилия за подобряване на правораздавателната дейност, за повишаване на доверието в нея и за гарантиране на правовия ред.

Според нея за постигане на равномерна натовареност, общото събрание на съдиите следва след анализ на постъпленията по видове дела да обсъди възможността за профилиране и формиране на два граждански и един наказателен състави, както и на един смесен състав с фиксиран процент от наказателни и граждански дела. Предлага се въвеждане участието на всички съдии при разглеждане на заповедните производства и на частните наказателни дела, които се разпределят по дежурство. Като мярка за обезпечаване на високи резултати се посочва също непрекъснатото повишаване на квалификацията на магистратите и на съдебните служители. Предвижда се провеждане на работни срещи на съдиите за обсъждане на правните казуси по материя и с цел недопускане на противоречива практика, както и осъществяване на мониторинг за движението на делата, за срочното написване на съдебните актове,  както и за редовното водене на съдебните книги.

Кандидатът ще продължи практиката съдии да извършват разяснителни обучения за кметове и кметски наместници относно оформянето на връчваните съобщения и призовки. Набелязани са мерки за подобряване на организацията на работа на администрацията на съда, включително чрез регулярни обучения на съдебните служители по определени теми. С цел укрепване на отношенията в колектива ще продължи обсъждането на проблемите в организацията на работата в общото събрание на съдиите с участието на съдебните служители. Сред приоритетните задачи в управлението на съда, съдия Фоти посочва също подобряването на материално-техническите условия за работа и провеждане на инициативи, насочени към обществото и младите хора.

В поставените към кандидата въпроси, Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска - членове на ВСС, поискаха информация за готовността ѝ да разглежда наказателни дела и за нейната визия за реформа на съдебната карта, относно работата по Образователната програма на ВСС и кога реално би поела управлението на съда, предвид ползвания от нея отпуск за гледане на дете.

Подкрепа за кандидатурата на съдия Фоти заявиха Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Даниела Марчева – членове на ВСС, и Георги Чолаков – председател на ВАС. Те отбелязаха, че няма заявено желание от магистратите от Районен съд – Павликени, за участие в процедурата за избор на административен ръководител на съда, същевременно кандидатът отговаря на законовите изисквания, предвид получената от нея най-висока атестационна оценка и положително етично становище. В хода на изслушването тя показва познаване на работата на институцията и желание да се справи с предизвикателствата пред нея, за което е получила подкрепа от магистрати в Районен съд – Павликени.

На назначения магистрат е възложено да довърши започнатите с нейно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, ако има такива, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.


Ключови думи
Румена Фоти Районен съд - Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати