Събота, 04 Мар 2023
            
Горна Оряховица Светски

Лицензирани обучения по маникюр и педикюр предлагат салони за красота в Горна Оряховица

  03.12.2022 10:56
Лицензирани обучения по маникюр и педикюр предлагат салони за красота в Горна Оряховица

Маникюрът е своеобразна визитна картичка за всеки човек, а зад всеки добър маникюр стои една още по-добра маникюристка - трудила се много, лишавала се от свободно време и успяла. Тя няма възможност за обеди с приятели. Когато вземе седемдневна отпуска, трябва да навакса със седемдневна работна седмица. Понякога закъснява за празниците и тържествата на децата си, защото работата с график изисква жертви.

Ние не се оплакваме, не. Обичаме работата си и доволният клиент ни прави истински щастливи. Именно заради това в салоните си предоставяме работни места, провеждаме базови и надграждащи обучения, имаме желание за развитие и насърчаване на бъдещи колеги, споделят Ивета, Марина, Кристина, Вероника и Никол – пет маникюристки от Горна Оряховица, които вече са и обучители.

Успешно завършеният курс не е достатъчен, за да бъде някой начинаещ достатъчно уверен в себе си и съответно в работата си. Трябва да се учи непрекъснато и да надгражда уменията си. Ивета, Марина, Кристина, Вероника и Никол са готови да споделят своя опит и знания без да се страхуват, че си създават нова конкуренция. Работа има достатъчно и когато конкуренцията е честна, тя е здравословна. Тя ни прави по-силни, мотивира ни да се усъвършенстваме, смятат маникюристките.

Разбира се, че нелоялна конкуренция има и в техния бранш. Има хора, работещите в домашни условия, които не плащат за офис, осигуровки, счетоводство, а разходите им са само за консумативи. Има дъмпинг и в обучителните курсове. Но петте горнооряховчанки смятат, че могат да се справят, отговаряйки на тези предизвикателства с високо качество – и в работата си, и в обучението, което предоставят. Съветват желаещите да усвоят професията първо да проучат добре - да станат клиенти на салона, да разберат в каква среда се провежда съответният курс, дали е индивидуален или групов, да потърсят мнение и съвет от вече завършил курсист и чак след това да вземат решение къде биха желали да се научат на изкуството да бъдеш маникюрист.

Маникюрът е занаят, но и изкуство, споделя Ивета Йорданова от салон „Пепеляшка”. Не е задължително да си художник, но пък умението да рисуваш добре е бонус. По-важно е да имаш око на архитект и да виждаш в перспектива изграждането на ноктите, пояснява Марина Йовчева от „Маникюрница MarinArt”. Важно е да имаш познания за структурата на ноктите, за техниките и материалите, продължава Кристина Русева от Kristin nail’s. Не на последно място важно е да имаш желание и умение за общуване. Все пак прекарвате с клиентката си час-час и половина заедно и неизбежно изграждате някакви отношения, добавя Вероника Михалeва от студио за красота „Вероника“. И не се ли забавляваш с всичко това, няма как да го правиш добре. А нашата максима е „Качеството е модерно”, завършва Никол Кръстева от Nicole’s Beauty zone.

Петте работят самостоятелно, имат различни стилове и доста се различават като начин на работа и манталитет. Обединява ги желанието да бъдат добри, да налагат свой почерк и да предадат своя опит на нови момичета или момчета, които искат да пробват в този занаят. Представляват различни обучителни центрове и различни марки и не се страхуват от конкуренцията, когато тя е лоялна и открита.

Всяка една предлага курсове за базисно обучение, което дава основите на професията, но в същото време всяка има своя любима зона за изява и надгражда обученията с нещо, което на нея й доставя удоволствие.

Ивета Йорданова притежава втора степен на професионална квалификация по професия маникюрист-педикюрист. Работи от 2013 година, а от 2015 г. е собственик на салон за красота „Пепеляшка“ с шест работни места. В момента в салона работят четирима души - специалисти по маникюр и педикюр. Ивета е сертифициран преподавател към „Стар Нейлз България“ от 2017 година. Води курсове за начинаещи по маникюр, ноктопластика, козметичен педикюр и надграждащи обучения за декорации и работа с електрическа пила. Неин специалитет е курс по терапевтичен педикюр. Ивета много държи на контакта със своите ученици дори след завършване на курса и често ги кани да наблюдават работния процес и да трупат допълнителен опит.

Марина Йовчева е завършила „Икономика на индустрията“ в Икономически университет - Варна. В сферата на красотата е от 2014 г. Първоначално работи като маникюрист в екип в салон за красота. От тази година е собственик на собствен салон „Маникюрница MarinArt“. През годините преминава редица обучения, надграждащи уменията й, при доста известни имена в бранша. Представител, лектор и обучител на марката Gel.It.Up. Нейна слабост е обучението по рисуване и декорация.

Кристина Русева е завършила „Социална педагогика“, а е сертифицирана като маникюрист-педикюрист през 2009 г. От 2013 г. се посвещава изцяло на професията. През 2019 г. открива свой собствен салон Kristin nail’s. Преминала е много допълнителни курсове и обучения. Сертифициран коуч при Моузес Налока през 2022 г., Форми и геометрия в изпиляването при Цвети Иванова 2021 г. Има придобита международна титла Мастър при Александър Финко през 2021 г. Печелила е призови места в много професионални конкурси, включително на световно ниво. Кристина е сертифициран инструктор към бранда Nika Nagel Bulgaria за Горна Оряховица и региона. В нейното портфолио като преподавател присъстват опреснителни и надграждащи обучения.

Вероника Михалева е собственик на салон за красота „Вероника“ и представител на Център за професионално обучение „Дълголетие“. Тя е завършила „Предучилищна и начална училищна педагогика” и има магистърска степен по „Социални дейности”, но е превърнала хобито си в професия. Творчеството й носи удоволствие, а работата с клиенти й доставя много приятни емоции. Обича да поддържа връзка с курсистите си и те имат възможност да се консултират с нея винаги, когато имат нужда от помощ. Вероника има афинитет към изграждане, оформяне и поддържане на екстремни форми на маникюр.

Никол Кръстева е в сферата на красотата от 2017 г. Тя е професионален гримьор и маникюрист. Салонът й Nicole’s Beauty zone предлага маникюр, педикюр и ноктопластика, а вече и цялостно обучение. Като преподавател Никол иска да предаде знанията и уменията, натрупани с много труд през годините. Тя e представител на марката The Black Bottle, част от Premium Beauty Partners. За себе си Никол казва, че не прави компромиси с работата си, а красотата и качеството са единственото мерило за успех.

Със сигурност обучението не завършва със завършването на курса. Не се ли учиш цял живот, не изчистваш ли грешките, без които не може да се мине, няма как да останеш на гребена на вълната. Непрекъснато излизат нови неща - материали, технологии, тенденции. Така че уменията трябва да се надграждат, твърдят Ивета, Марина, Кристина, Вероника и Никол. За да си добър в професията, трябва да си и малко психолог. Да си много търпелив и да изградиш доверие в отношенията си с клиента. Само така ще можеш да дадеш добър съвет, когато в салона ти дойде някой, който очевидно греши в избора си на маникюр. Понякога, разбира се, се налага и да се примириш с лошия избор. Като цяло обаче трябва да работиш над себе си непрекъснато. И трябва да се забавляваш с работата си, за да се чувстваш удовлетворен, смятат петте момичета.

А какви са тазгодишните тенденции в маникюра? Безкрайно разнообразни и широкоспектърни. Актуални са много стилове, но тази есен преобладават точно есенните цветове – всякакви нюанси на зелено и кафяво. Много лансиран е матовият лак, което въобще не означава, че екстравагантностите не намират достатъчно почитатели. Важното е да е направен добре и да отразява вашата индивидуалност.


Ключови думи
маникюр курсове за обучение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати