Събота, 25 Фев 2023
            
Горна Оряховица Култура

Няколко поколения самодейци се събраха за 115-а годишнина на НЧ „Напредък Крушето 1906“

  26.11.2022 14:51
Няколко поколения самодейци се събраха за 115-а годишнина на НЧ „Напредък Крушето 1906“

Да запазим светлината. Това послание бе отправено от Народно читалище ``Напредък  Крушето 1906`` в Крушето, където тържествено честваха 115 г. от основаването на своето читалище. Няколко поколения самодейци се събраха, за да заявят отново готовността си да съхраняват, да се грижат и да популяризират най-ценните български съкровища – нашите слово, култура и традиции.

Благодаря на всички, които дойдоха да отбележим тази знаменателна годишнина. Днес си припомняме уроците на миналото, за да продължим напред. Не толкова носталгията, колкото осъзнатата отговорност на читалищните деятели  дава подтик към нови житейски завоевания и  прави така, че читалището да е част от живота на българина, обърна се към гостите председателят на читалището Петър Гайдаров, и припомни за началото.

На 8 януари 1906 г. жителите на Крушето, по покана на учителя Йордан Загоров, решават да основат читалище, чрез което да разширят придобитите от откритото малко по-рано училище знания. Целта е пробуждането на народностната самоосъзнатост на жителите на селото. Изработва се устав и правилник и на 26 януари 1906 г. се избира настоятелство с първи председател Йордан Загоров.

Читалището, както всички по онова време, осъществява дейността си в недоимък, разчитайки на ентусиазма и материалната подкрепа на крушевчани. Без материална база, то започва да действа в училището. През 1908 г. се полагат основите на театралната трупа. Първата й постановка е ``Руска``. През 1946 г. започва строежът на нова, самостоятелна сграда, откриването на която е през 1951 г. Сградата е построена изцяло с дарения и със собствени приходи на общината.

Годините на активна просветителска дейност се зареждат. Над 100 театрални постановки, десетки концерти, тържества, вечеринки, много награди са записани в историята на читалището. Към днешна дата библиотеката му наброява 7500 книги.

И днес разчитаме на достойните жители на Крушето. Институцията читалище е уникална в световната култура. Затова трябва да помним направеното от нашите предци и да го предаваме на децата си. Само така ще се запази българският дух, каза още Гайдаров.

С добре дощли се обърна към гостите и кметът на Крушето Ивелина Георгиева.

115 г. това светилище е пазител на българската духовност и школа за родолюбие, поддържа огъня на знанието, обогатява живота на крушевчани. Съхранявайте и развивайте българските духовни ценности, пазете искрата, заръча на самодейците Георгиева.

Вярвам, че и в бъдеще ще разпространявате българските духовни ценности, език, традиции и обичаи. Пожелавам ви с талант, сърце и свежи идеи да изпълвате с живот творческите си изяви, изпрати поздравителен адрес кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

Поздравителен адрес изпрати и народният представител Димитър Николов. Уважаеми самодейци, вашето читалище пази миналото и гради бъдещето за общността в Крушето. А днес, в настоящето, вашето читалище пише история не само на самодейността, но и на прекрасното ви село, честити годишнината Николов.

Още много поздравителни адреси получи НЧ ``Напредък Крушето 1906`` - от кмета на с. Правда Венета Василева, от НЧ ``Напредък 1869`` - Горна Оряховица, от НЧ ``Звезда 1905`` - с. Правда, НЧ ``Съгласие 1905`` - с. Писарево... От Кметството и НЧ ``Градина Върбица 1894`` в с. Върбица лично пожелаха здраве и силен дух.

Главният експерт в Дирекция ``Култура, туризъм и международни дейности`` към Община Велико Търново Георги Чукуров също лично честити празника на всички, които обичат читалището, и от името на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов подари на театралите в Крушето книгата ``Театърът, наречен Надежда``.

В читалището влизат само добри хора, сподели наблюденията си Чукуров. Радвам се, че читалището ви има председател, който милее за него. Пожелавам да запазите трепета, каза и зам.-кметът на Горна Оряховица Григор Минков, който, заедно с колегата си Стефчо Алипиев, също уважи годишнината.

Развълнувани бяха участниците в празничния концерт, но не по-малко се вълнуваха и гостите. Читалищното настоятелство връчи благодарствени грамоти на заслужили деятели. Огромните благодарности бяха за дългогодишния секретар на НЧ ``Напредък Крушето 1906`` Марийка Николова и за инж. Денчо Денчев, който дълги години бе негов председател. Исторически е доказано, че възрожденци се раждат в трудни времена. Напред, Читалище ``Напредък``, трудно скри вълнението си инж. Денчев.

Настоятелството отличи за приноса им още Милена Чукова, Момчил Петков, Недка Хаджиколева, Тодор Новаков, Цветанка Нейкова, Гинка Желева, Василка Василева, Еленка Йорданова, Стоян Тодоров, Радка Адамова, Георги Георгиев, Мартина Атанасова, Дянко Мадемов, Величка Димитрова, Антон Антонов, Мария Петрова, Елеонора Петкова, Диян Антонов, Наташа Новакова, Цонка Морунова, Диянка Лилова.

Празничната програма продължи с изпълнения на певческата група ``Божур`` под съпровода на Стефан Бочуков.

Голямата атракция бе младежката театрална трупа на НЧ `` Напредък Крушето 1906``. Безспорния си талант младите хора показаха, като влязоха в ролите на Хитър Петър и компания.

С театралите работи Васика Василева. Оценка за вложения в безбройните репетиции труд бяха аплаузите на публиката.

Аплаузи имаше и за изпълнението на Василена Енчева, по време на което хорото поведоха дамите от Клуба за народни танци ``Жива вода`` към НЧ ``Развитие 1884`` в Поликраище с хореограф Цанко Михайлов.

Комплимент към гостите бе стилен кетъринг, подготвен от възпитаници на ПГХТ ``Проф. д-р Асен Златаров`` в Горна Оряховица.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
НЧ „Напредък Крушето 1906“
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати