Сряда, 22 Фев 2023
            
Горна Оряховица Други

Балет „Калина“ с поредни отличия, този път от „България танцува“ в Димитровград

  23.11.2022 14:10
Балет „Калина“ с поредни отличия, този път от „България танцува“ в Димитровград

Балет „Калина” взе награда за колектив с най-високи резултати в конкурса „България танцува“, провеждан в Димитровград. От там „Калина“ се върна и с 4 първи места, 3 втори и 1 трето място за солистите. Габриела Мерджанова спечели национална стипендия по програмата на Министерство на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби.

На 18, 19 и 20 ноември се проведе VI издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци - класически балет, характерни и съвременни танци „България танцува 2022“. В 3-дневната надпревара участваха над 1200 танцьори от 42 формации в България в 48 състезателни категории и три танцови стила - класически балет, характерни и съвременни танци. Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград.

Жури в състав проф. Хикмет Мехмедов, Небойша Славкович – зам.-председател на сръбската танцова федерация и международен съдия към Световната танцова организация (IDO), Марта Петкова – главен художествен ръководител на Софийската опера, Никола Хаджитанев – премиер-солист на Софийска опера и балет, прима-балерината на софийска опера и балет Дарина Бедева и Весела Василева – преподавател по класически балет в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов" – Русе, определяха най-добрите изпълнения.

Балет „Калина” при НЧ „Напредък-1869” в Горна Оряховица - Йоана Василева, Каролина Боева, Дария Стайкова, Даяна Миладинова, Вивиан Бонева и Габриела Мерджанова, представиха десет хореографии в стиловете съвременни и характерни танци, които бяха оценени с 4 първи места, 3 втори и 1 трето място.

Шестте хореографии в стил съвременни танци са поставени от Денислав Иванов, а  останалите четири хореографии в стил етно са дело на Калина Кръстева. Много се гордеем с Габриела Мерджанова, която спечели национална стипендия по програмата на Министерство на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби. Габи се пребори с конкуренция от 60 момичета и момчета от нейната възрастова група. Това е огромен успех за нея, за Балет „Калина“ и, разбира се, за нейния хореограф Денислав Иванов, разказва с гордост ръководителят на балета Калинка Генова. Всички наши деца се състезаваха с възпитаници на танцови училища от цялата страна. Те работят ежедневно за усъвършенстването си и въпреки всичко момичетата на Балет „Калина“ не отстъпиха по никъкъв начин на конкуренцията. Напротив, всички танци са на челни места. Повод за радост и гордост е, че отборът на балет „Калина” бе класиран на трето място в цялото състезание и получи парична награда за колектив с най-високи резултати в конкурса. Благодарности към Денислав Иванов – личен треньор на Йоана Василева, Каролина Боева,Дария Стайкова, Даяна Миладинова, Вивиан Бонева и Габриела Мерджанова. Благодарности към Миа Момъкова, Габриела Мерджанова и Росиана Токмакчиева, които неуморно тренират и работят с талантливите изпълнители на балета. Усилена подготовка и разучаването на нови хореографии предстои за всички солисти на балет „Калина” с цел участие в Световното първество – Брага, Португалия през 2023 г. Благодарности към родителите за подкрепата, завърши разказа си Калинка Генова.


Ключови думи
балет Калина
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати