Неделя, 05 Фев 2023
            
Горна Оряховица Други

Изтупват от праха противогазите и плана за защита при ядрена авария

  06.11.2022 11:50
Изтупват от праха противогазите и плана за защита при ядрена авария

„В училище мерят главите на децата ни за противогази и каски. Какво става?”, притеснени питат майки на горнооряховски ученици. Всъщност нищо особено не става, а се прави това, което трябва да се прави всяка година според общинските планове за защита от бедствия и аварии. Мерки се вземат, защото противогазите имат няколко номерации и трябва да се знае дали в запасите има за всички ученици. Каските са част от фолклора, тъй като не влизат в личните предпазни средства и не се предвиждат в плановете.

Изтупването от праха на противогазите и плановете за защита естествено е свързано с войната в Украйна. Но в никакъв случай не означава, че някой ще праща наши момчета на фронта, от което се страхуват майките. Вземат се мерки за защита, а първата задача е да се проверят индивидуалните защитни средства. Предстоят и тренировки за ползването им.

Поредица от щабни тренировки за реагиране при ядрена или радиационна авария ще се проведат на територията на страната. Ученията са планирани предварително като част от актуализирането на общинските планове за защита при бедствия в регионите, в съответствие с указанията на Съвета за намаляване на риска от бедствия към Министерския съвет. Целта е да бъде проверена готовността на институциите да действат в синхрон, а ходът им се контролира от вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. В щабните тренировки, които се провеждат под ръководството на областните управители, са включени представители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на други структури на МВР.

Това бе съобщено от Пресцентъра на Министерството на вътрешните работи на 1 ноември, а още на следващия ден в Сухиндол се проведе първото такова учение в областта. То бе водено от кмета на общината и председател на щаба инж. Пламен Чернев, а на тренировката присъстваха областният управител инж. Георги Гугучков, заместник-директорът на Главна дирекция ПБЗН старши комисар Красимир Шотаров, ръководният екип на РДПБЗН във Велико Търново, представители на институции и общини от областта.

Тренировката включваше дейности по оповестяване на Общинския щаб за защита при бедствия, събиране на информация, оценка на обстановката, провеждане и ръководство на неотложни аварийни и възстановителни работи при евентуална ядрена авария. Специален акцент бе поставен върху медицинските норми и здравното осигуряване на населението със средства за йодна профилактика в случай на радиационна авария. За целта бяха определени 7 пункта – 2 в общинския център и 5 в населените места, отговорници за раздаване на йодни таблетки, както и списъците на хората, които ще ги получат. Списъците се актуализират всеки месец, тъй като средствата за профилактика ще се дават само на хора до четиридесетгодишна възраст.

Практическата дейност по раздаване на таблетките беше проиграна в село Горско Косово. Там 40 семейства получиха йодни таблетки, а на всяко от тях бе обяснено начина на използването им и конкретната доза в случай на необходимост.

След края на учението областният управител инж. Георги Гугучков обобщи, че е постигната много добра координация между общинската администрация, единната спасителна система, доброволните формирования и екипите на военните формирования. Той подчерта, че йодната профилактика е превантивна дейност и е само част от многото мерки в плана за защита при ядрена и радиационна авария.

Заместник-директорът на ГДПБЗН старши комисар Красимир Шотаров информира, че до 10 ноември тази година подобни учения ще се проведат във всички области и общини на страната.

Тези тренировки са рутинни и би трябвало да се правят всяка година. Плановете за противодействие на бедствия и аварии имат няколко части – при наводнения, земетресения, пожари, радиация, обледяване, транспортни произшествия. За всяко едно бедствие би трябвало периодично да се правят учения. Доколко това се прави така, че да стигне до хората, е спорен въпрос. Но определено нажежената международна обстановка стана повод да се погледне по-сериозно на ученията за действия при радиационна опасност.

Не искаме да внасяме паника, но е време да погледнем сериозно на въпроса и да опресним знанията си и средствата за защита, казват специалистите.

След като пролетта мина проверка по колективните убежища, в момента тече пълна инспекция на индивидуалните средства за защита в цялата страна. С нея са натоварени общинските служби, които събират информация от училища и фирми за възможностите им. Под индивидуални средства за защита се разбират най-вече противогазите, както и таблетките за йодна профилактика.

Информацията ще се събира до края на месеца. Но и на този етап е ясно, че противогази в държавните институции и училищата има достатъчно. Друг въпрос е, че дори най-новите са на повече от 30 години.

Държавата трябва да осигури средства за защита на учениците, пенсионерите и безработните. В Горнооряховска община има достатъчно индивидуални средства за защита за тези групи. В училищата, които са заредени с противогази преди 90-те години на миналия век, има дори в излишък. Тогава учениците са били много повече и съответно и средствата за защита сега са повече от сегашните ученици. В момента се проверява тяхната годност. По правило те трябва да минават профилактика всяка година, като се талкират гумираните части. Това едва ли е правено, така че тепърва ще се преценява състоянието им. С какви средства разполагат фирмите няма информация, но е много съмнително дали има предприятие, което да е купувало противогази за своите работници.

В последните 30 години бяхме забравили напълно за противогази и йодни таблетки. Сега отново се връщаме към 80-те, когато в училище се състезавахме кой е най-бърз в сглобяване на „Калашников“ и слагане на противогаз.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
противогази
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати