Неделя, 05 Фев 2023
            
Горна Оряховица Други

Планират част от СУПЦ в Горна Оряховица да стане Младежки център

  06.11.2022 09:46
Планират част от СУПЦ в Горна Оряховица да стане Младежки център

Един от корпусите на СУПЦ може да стане Младежки център, ако се реализират плановете на Общината за спасяване на поне част от огромната база, неизползвана вече десетина години.

Става въпрос за средната част от СУПЦ, където преди бяха администрацията и учебните кабинети. Преди няколко месеца тя беше обявена за продажба, но се стигна до сериозни скандали в Общинския съвет, след като съветниците сметнаха цената за прекалено ниска. Базата на СУПЦ не се ползва вече десетина години и се руши. Теренът е атрактивен, но огромните постройки са тежест, която засега никой не иска. В същото време сградите се рушат и скоро ще минат в графата опасни. Бившата административна част е в най-добро състояние и именно към нея беше проявен интерес, който предизвика обаче остра реакция в ОбС.

В същото време се появи възможност сградата да бъде спасена и без да бъде продавана. И това е програмата за създаване на младежки центрове в големи, но не областни градове, която се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост. Идеята на програмата е да се изградят 10 младежки центъра, като право да кандидатстват имат 23 общини като Горна Оряховица, Свищов, Казанлък, Гоце Делчев и т. н. Бюджетът на програмата е 16 милиона лева, а всеки отделен проект може да бъде финансиран от 1,4 до 1,8 млн. лева.

В момента Горнооряховска община прави проектиране за преустройство на сградата. Обявена е обществена поръчка на стойност 38 хиляди лева за избор на проектант. Целта е трите етажа на сградата да бъдат обособени в различни пространства, които да дават възможност на младите хора да развиват талантите си. Това е удобна възможност да се устроят Центърът за личностно развитие, който сега е в мазите на Младежкия дом и Младежкият парламент, който пък е на последния етаж на ДЗИ. Ще има и достатъчно място да се развият нови дейности, които да дават нови възможности за реализация на младите хора в Горна Оряховица.


Ключови думи
СУПЦ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати