Вторник, 31 Яну 2023
            
Велико Търново Култура

Комедията „Скакалци“ е новото заглавие в афиша на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново

  01.11.2022 12:01
Комедията „Скакалци“ е новото заглавие в афиша на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново

Комедията «Скакалци» по Ст. Л. Костов е новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов» във Велико Търново. Премиерата е на 3 ноември от 19 часа в голяма зала на МДТ. Почитателите на българската класика ще се насладят на една смешна история за хора, на които много им се иска да живеят охолно, богато, разточително и в тази своя алчност са готови на всичко.

«Постановката е актуална, защото в нея се говори за корупцията, за амбициите на хора, които смятат, че с хитрост и с енергия могат да постигнат това, към което са се насочили, без компромиси и без рани. В живота никога не става така. Избрах „Скакалци“, защото не обичам черните, мрачни, кървави сатири с хумор, лишен от смисъл. Тук усмивката е повече, Търсихме точно това златно сечение между проблеми и забавление“, сподели известният драматург, театровед, сценарист и водещ на тв предаването „Рецепта за култура“ Юрий Дачев, който е режисьор на комедията.

Той разказа, че «Скакалци» е написана 30-те години на XX век и е едно от известните заглавия на комедиографа Стефан Костов, но не толкова известно, колкото са «Големанов» или «Женско царство». «Текстът претърпя сериозна редакция, за да съкратим обема на пиесата. В оригинал тя е три действия, а в нашата версия сюжетът се събира в едно с продължителност час и половина», допълва Юрий Дачев.

Действието се развива във вилата на младото новобогаташко семейство Проданови, което кани многобройни комисии с проверяващи, за да им се подмаже, да измъкне за себе си спокойствие в по-нататъшното развитие на бизнеса си. „В оригиналната версия сюжетът се развива в полуселски и полуградски бит, докато ние ги вкарахме в градски и бляскав за онова време живот. За това допринася и авторската музика на Петър Атанасчев, който вмъква чарлстон - един танц, който идва от чужбина и дава ритъма на българския бомонд, както се е казвало тогава“, обяснява режисьорът.

В «Скакалци» участва целият драматичен състав на театъра. Сценографията и костюмите са на Ханна Шварц, а хореографията е на Катя Богданова. Пом.-режисьор е Лиляна Кехайова. Билети за премиерата на 3 ноември от 19 часа се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов“ и онлайн на сайта на https://teatarvtarnovo.com/.

„Скакалци“ е осмото премиерно заглавие, което Музикално-драматичният театър във Велико Търново представя в своя юбилеен сезон, припомни директорът на културната институция Васил Вълчев. До края на 2022 г. екипът на МДТ ще постави още две премиерни заглавия. Музикалният състав започва репетиции на традиционния и обичан от публиката Коледен концерт, а артистите от драматичната трупа ще работят над пиесата „Стъклената менажерия“ на Тенеси Уилямс. За спектакъла, който ще се играе в камерна зала, е поканена младата режисьорка Надя Панчева.

 


Ключови думи
Скакалци МДТ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати