Неделя, 29 Яну 2023
            
Горна Оряховица Култура

Вълшебства и истински истории събира в разказите си Вера Недялкова от Горна Оряховица

  30.10.2022 10:40
Вълшебства и истински истории събира в разказите си Вера Недялкова от Горна Оряховица

За вълшебства за деца и възрастни разказва в първата си книга Вера Недялкова. Вера, която твори под псевдонима Верита, е от Горна Оряховица, зъботехник е, има близначки в IV клас, но въпреки всички ангажименти намира време да облече вдъхновението си в думи.

Така се ражда „Феята Пелота и омагьосаните хора“ – книга, която разказва за истинския живот по приказен начин.

Вера Недялкова пише от дете. До раждането на дъщеричките й малко позагърбва тази си страст. При затварянето на света заради коронавируса обаче осъзнава, че е време да се върне към това, което много обича – да радва със словото си както децата, така и техните майки, татковци, баби, дядовци. Така на белия лист се появяват феята Пелота, злият магьосник Злок Даунър, емините и още куп причудливи същества.

Първа, още в суров вид, книгата прочита съученичка на децата й. С прелистването на последната страница момиченцето вече питало кога ще излезе втора част. „Феята Пелота и омагьосаните хора“ са посрещнати топло и в ДГ „Ален мак“ в Горна Оряховица, където е дебютното й представяне. Пелота и нейната компания срещат обичта на публиката и във Варна, Велико Търново... Но и на журито в тазгодишното издание на конкурса „Бисерче вълшебно“. Наградата „Бисерче вълшебно“ е първото отличие за детски книги в България, чието жури са деца от 5 до 16 г. Тази година в конкурса участват 121 книги, номинирани от 52 водещи издателства и самопубликуващи се автори. В своята категория книгата на Вера Недялкова заема престижното 14-то място.

Сигурно книгата е харесвана, защото е динамична, емоционална, в нея човек, на каквато и възраст да е, открива нещо за себе си, предполага Верита.

Пелота всъщност е фея с проблеми. Тя е пълничка, за стандартите на нейния приказен свят – дори грамадна. Затова решава да иде сред хората, където смята, че ще се чувства по-съразмерна. Но попада в тъмен, страшен град, където всичко и всички са безлични. Все пак Верита я среща с котарак, който става най-добрият й приятел.

Пелота и Мърчо решават да спасят хората. Така двамата попадат в сложни ситуации с неочаквани обрати.

„Феята Пелота и омагьосаните хора“ е колкото увлекателна, толкова и поучителна. Поучителна житейски – показва важни уроци за силата на приятелството, вярата в себе си, отношението към различните, но и полезна за децата, които тепърва навлизат в света на пунктуацията. Т. напр. специална задачка-закачка ги провокира да намерят къде трябва да има въпросителни знаци, които един от героите е откраднал.

Книгата е илюстрирана от сестрата на Вера – Мария Генчева-Mariko. Нейните картинки правят „Феята Пелота и омагьосаните хора“ още по-симпатично четиво. Колко точно симпатично, ще разбере този, който я прочете.

Литературните интереси на Веря Недялкова са разностранни. Голямата й мечта е да издаде книга, която с похватите на художествената литература да разказва за Спасителката на Горна Оряховица Елена Грънчарова. Първата крачка вече е направила – включва се в национален конкурс за исторически разказ, обявен от Градската библиотека и Община Севлиево и посветен на 120 г. от рождението на Фани Попова-Мутафова. За участие Верита подава разказа „Подвигът на Елена Грънчарова“. Той е оценяван от авторитетите Катя Зографова, д-р Петър Величков и Чавдар Ценов.

За Елена, Сидер, Вичо, за Иван Семерджиев разказва в „Подвигът на Елена Грънчарова“ Вера Недялкова. Разказът й е и исторически достоверен, като за написването му тя изцяло се доверява на преподавателя си по история Николинка Попйорданова.

Вярвам, че за подвига на Елена Грънчарова и за всички герои трябва да се пише и в художествена форма. Така децата ще бъдат увлечени от историята и ще научават много за миналото ни, смята Верита.

Някъде между Пелота и Елена Грънчарова е страстта на Верита към хоръра. Печелила е конкурс за страшен разказ в две изречения, който е публикуван в специален сборник. В момента се подготвя втори тираж на сборника, тъй като първият вече е изчерпан. Верита е сред победителите и в друг конкурс за хорър, като предстои резултатите от него също да бъдат публикувани в сборник.

Приказка на Верита е публикувана в сборника „Вярвам в теб“, събрал творби на автори от различни възрасти. Всички те са илюстрирани от деца.

Също приказка печели втора награда в националния конкурс „Гората вълшебница и нейните сестри Муза и Поезия". Два разказа на Вера участват в сборника „Отвъд“ на издателство „Многоточие“. Този сборник събира свръхестествени случки, на които авторите са били свидетели. В момента сборникът може да се прочете от сънародниците ни,  живеещи в Лондон. Той е част от най-голямата библиотека в столицата на Великобритания.

Нямам обяснение как съвместявам зъботехниката с писането на приказки, хорър, разкази на историческа тема. Сигурно защото въображението ми не спира да работи, смее се Верита, която преди е писала и любовни разкази.

В момента обмисля сборник с фантастични приказки, които също да носят житейска мъдрост.   Вече работи и по втората част на „Феята Пелота и омагьосаните хора“. А за първата част всеки, който прояви интерес, може да научи повече в страничката „Приказките на Верита“ във Фейсбук.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Вера Недялкова Феята Пелота и омагьосаните хора
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати