Четвъртък, 26 Яну 2023
            
Горна Оряховица Общество

ИА „Медицински надзор” не откри лекарска грешка при случая с починалата родилка от Горна Оряховица

  27.10.2022 15:15
ИА „Медицински надзор” не откри лекарска грешка при случая с починалата родилка от Горна Оряховица

Резултатите от административната проверка в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица на случая с починалата родилка обяви днес управителят на лечебното заведение д-р Иван Иванов. Проверката бе извършена от Министерството на здравеопазването чрез Изпълнителна агенция „Медицински надзор” (ИАМН). Според „Медицински надзор”, в МБАЛ „Св. Иван Рилски” дейностите са извършени качествено, своевременно и в изпълнение на действащите медицински стандарти, а причина за кончината на младата жена е т. нар. ДИК синдром – синдром, при който внезапно се изчерпват фактори на кръвосъсирването в човешкия организъм, в следствие на което настъпва кървене навсякъде. Той може да бъде развит и при други заболявания, по-често при такива, при които се извършва оперативна интервенция, но не само.

В протокола от проверката в болницата в Горна Оряховица е споменато, че и предприетите в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” дейности са адекватни.

Припомняме, че 21-годишната Данислава Йорданова почина в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново след секцио, направено й в болницата в Горна Оряховица.  Смъртта на младата жена отключи поредица протести и бдения.

Заповеди за извършването на проверка от ИАМН са издадени на 30 август и 19 септември, като втората е била с доуточняващи въпроси. Щателната проверка на ИАМН е обхванала периода от 20 август, когато младата жена постъпва в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица, до транспортирането й по спешност в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново на 26 август. Снети са обяснения от екипа, както и от участвалите в консулта по спешност след влошаването на състоянието на родилката. Поискани са независими експертни становища от професор анестезиолог от УМБАЛ „Св. Марина” във Варна и професор гинеколог от „Майчин дом” в София. В общо 21 страници подробно е документирана хронологията на трагично завършилия случай.

Кървенето при Данислава започва около 2 ча`са след секциото. Реаниматор незабавно подозира развитието на ДИК синдром и веднага са направени лабораторни изследвания. Влиза се в контакт с АГ отделението във Велико Търново, за да бъде транспортирана жената там, тъй като търновската болницата е с по-високо ниво на компетентност и разполага с по-голям ресурс от кръвни продукти. До МОБАЛ родилката е транспортирана, придружена от реаниматор и гинеколог. По тяхно обяснение, Данислава постъпва в МОБАЛ в съзнание, със спонтанно дишане, бистра урина и намалено кръвотечение.

В МБАЛ „Св. Иван Рилски” още на 1 септември е назначена вътрешна проверка. Резултатите и от нея показват, че действията на екипа са изцяло съобразени с алгоритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология. Според независим специалист по анестезиология и интензивно лечение, проведените реанимационни мероприятия са навременни и правилни. Действията са били единствено възможните в условията на болницата, в която са извършени, а пациентката е транспортирана правилно към лечебно заведение с цел спасяване на живота й. Според независим специалист по акушерство и гинекология, поведението на медицинските екипи, обслужвали родилката преди и след постъпването й в болницата в Горна Оряховица, е правилно и своевременно. Доказателство е доброто общо състояние на бебето и изписването му без усложнения.

ДИК синдромът е водеща причина за майчина смъртност в световен мащаб. Той  е неовладяем дори в лечебни бази от най-високо ниво, посочва още експертът. Според него настъпилият ДИК синдром не е в резултат на хирургическа грешка.

Досъдебното производство по случая продължава. Заради това д-р Иванов и юрисконсултът на МБАЛ „Св. Иван Рилски” Касим Местан не влязоха в конкретиката на детайли, имена на лекари и пр.

Неочаквано на пресконференцията дойде майката на Данислава Елена Стоянова, която заяви, че дъщеря й е била оставена без медицинска грижа след секциото.

Не знам до какви изводи са стигнали вашите проверки, но мнението ми като майка е, че това вашето е безотговорност. Някой пита ли ни как живеем с баща й, беше ни единствено дете, каза Стоянова.

Както заради продължаващото разследване, така и от съпричастност с мъката на близките, в МБАЛ „Св. Иван Рилски” не е обсъждана темата дали ще потърсят съдебна отговорност за уронване на престижа на лечебното заведение.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
починала родилка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати