Понеделник, 23 Яну 2023
            
Велико Търново Светски

Филм, започнал живота си на фестивала в Кан, представят във Велико Търново

  24.10.2022 11:41
Филм, започнал живота си на фестивала в Кан, представят във Велико Търново

Националното турне на филма „Жените наистина плачат“ продължава във Велико Търново. Българо-френската драма започна своя киноживот на фестивала в Кан миналата година и оттогава печели международни награди и вниманието на зрителите. В старата столица лентата ще бъде представена на 26 октомври в хана „Хаджи Николи“.

Арт събитието започва в 18 часа с изповедите на момичета – сървайвърки, чиито истории са показани във филма. Участие в дискусията ще вземе посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън. За снимките на филма ще разкаже и актьорът от великотърновския театър Кирил Милушев, който също участва в лентата.

В хана «Хаджи Николи» ще бъдат подредени и подбрани творби от изложбата "Между редовете". Прожекцията на «Жените наистина плачат» е с начален час 20:00 часа.

Събитието се случва благодарение на инициативата на фондация Emprove, в сътрудничество с фондация "Мисия Криле" и с подкрепата на Български фонд за жените, Национален фонд „Култура“ и Посолството на Великобритания у нас.

Филмът разказва историите на пет жени от едно семейство – Ана (Екатерина Казакова), двете й дъщери Соня и Лора (Мария Бакалова и Ралица Стоянова) и двете й сестри Йоана и Вероника (Весела и Биляна Казакови). Детските травми на Ана и взаимоотношенията й с бащата (Йосиф Сърчаджиев), хомосексуалната ориентация на Йоана, следродилната депресия и проблемите в брака на Вероника, заразяването с ХИВ на Соня и не на последно място – Лора (Ралица Стоянова), която живее с почти фатално емоционалните драми на всички около нея и не може да бъде щастлива заради страха си да не бъде наранена. Майки, сестри и дъщери, смазани от бруталността на ежедневието и модерната стигма. Ще успеят ли да се изправят или ще бъдат погълнати от абсурдността на живота?

Режисьори на филма са Мина Милева и Весела Казакова, които заедно с Биляна Казакова са работили и над сценария. Оператор е Димитър Костов, а музиката е на Анди Каутън.


Ключови думи
Жените наистина плачат
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати