Вторник, 17 Яну 2023
            
Велико Търново Общество

Горица Василева и Даниела Енчева от Фондация „Не си сама“: Ракът на гърдата е диагноза, не присъда

  18.10.2022 11:23
Горица Василева и Даниела Енчева от Фондация „Не си сама“: Ракът на гърдата е диагноза, не присъда

Пътища винаги има, само трябва да намериш твоя си. Продължавай. Не си сама.

По трудния начин го научават Горица Василева и Даниела Енчева от Велико Търново. И за двете трънливият път започва с диагнозата рак на гърдата, за да мине през битката с болестта и да стигне до осъзнаването, че ракът е точно това – диагноза. А не присъда.

За Даниела житейският шамар идва през 2018 г. Първата й мисъл била, че не познава жени, които са преживели болестта. Започнала да ги търси. Защото, когато нямаш пред себе си жив пример, нещата изглеждат безнадеждни. Намериш ли го, разбираш, че не си сама.

Запознава се с Горица, с която споделят обща съдба. Горица е маникюрист, но напоследък е оставила това си занимание на по-заден план. По-голяма част от времето си отдава на часовете по пилатес, които води в Пионерския дом във Велико Търново. Споделя, че – неминуемо – диагнозата те променя. Мен ме накара да правя неща, към които никога не съм проявявала интерес. Силовите тренировки например, смее се Горица.

С Даниела заедно стигат до решението да създадат фондация, която да помага на жени с рак на гърдата. Основават я през 2019 г. Към онзи момент, а и към настоящия, в област Велико Търново няма друга такава фондация. Кръщават я точно така – „Не си сама“. Защото това е основното, което искат да вдъхнат на жените с онкологичното заболяване – сигурността, че някой ги разбира и се бори заедно с тях. Името на фондацията дава Даниела.

Община Велико Търново им отпуска безвъзмездно помещение в Пионерския дом. Със собствени усилия момичетата успяват да го ремонтират. Плътно до тях са мъжете им, близките, приятелите, всеки помага с каквото може.

Така неусетно Горица и Даниела от търсещи, станали даващи съвети. Даниела е психолог и предоставя професионална помощ на този, който се нуждае. Горица, както вече стана ясно, се грижи за физическата форма на момичетата.

Пилатес е за всеки, независимо от пол, възраст, размер, способности или ниво на физическа подготовка. Проучванията показват, че пилатес подобрява качеството на живот, като има положителен ефект върху депресията и болката, най-вече намалява болките в гърба. Пилатес изравнява цялостната структура на цялото тяло и поддържа ставите му. Това, което изглежда просто, може да бъде измамно предизвикателно и невероятно ефективно, когато се прави правилно в добра форма. Вратите на фондацията са отворени за всички, казват от „Не си сама“.

Признават, че процесът е двустранен – помагат и на другите, помагат и на себе си. Вярват, че Вселената ти отвръща с това, което й изпращаш. Веднага доказват думите си с пример – наскоро при тях дошла жена, за да върне дадена й от „Не си сама“ перука. Просто вече не й трябвала. Освен това донесла още една перука, за да я дари на фондацията. Направи ни щастливи, доброто се върна, споделят Горица и Даниела.

Днес залата в Пионерския дом е пристан за постоянна група от около 15-ина дами. Други идват спорадично в търсене на начин, по който да преминат през изпитанието, наречено рак на гърдата.

Той винаги е субективен, всеки минава по свой начин през заболяването. Питат ни за лекари, за консултации, за перуки, разказва Даниела.

Един от първите съвети, които задължително дава, е да не се търси информация в интернет, особено извън специализираните сайтове. В началото самата Даниела започнала да пита Google. Към настоящия момент е категорична, че е грешка. Доверете се на лекаря си, не на анонимните публикации в глобалната мрежа, перифразиран, звучи съветът й.

Горица и Даниела могат да говорят до безкрай за абсурдите в здравната ни система, свързани с рака на гърдата. Като този, че държавата не поема реконструкцията на отстранена гърда например. Или че не предлага рехабилитация в следоперативния период. Или колко трудно се стига до перуки.

Горица и Даниела критикуват, но не хленчат. Не изискват, а правят каквото могат, за да променят обстоятелствата. Някак успяват да самоиздържат фондацията. Да, очакват стряскащи сметки за ток през зимата, плащат и висока такса смет на фона на факта, че залата не генерира отпадък. Биха приели подкрепа, но напълно разбират трудното положение, в което са всички. При все трудностите ще продължат да посрещат всяка новодошла в залата им жена с чаша вино и протегната ръка.

За да я уверят, че не е сама.

Разговора водим през октомври – месеца за борба с рака на гърдата. Истината е, че очаквах да срещна проклинащи съдбата си, гневни жени. Запознах се обаче с жени, които искат да помагат и на себе си, и на другите да празнуват живота. Правят го елегантно и ненатрапчиво. Като хора, които знаят какво е диагнозата рак.

Да, за нас е лично. Не прави октомври личен месец за теб. Преглеждай се, превенцията спасява, няма да се уморят да напомнят Горица Василева и Даниела Енчева.

Всеки, който се нуждае от помощта им, може да се свърже с Фондация „Не си сама“ чрез страницата й във Фейсбук.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Фондация Не си сама
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати