Събота, 17 Дек 2022
            
Общество

Близо 2000 доброволци от Великотърновска област участват в националната кампания „Да изчистим България заедно“

  17.09.2022 16:30
Близо 2000 доброволци от Великотърновска област участват в националната кампания „Да изчистим България заедно“

Служители от Областната администрация във Велико Търново се включиха в националната кампания „Да изчистим България заедно“, която се провежда за десета поредна година. Някои от тях, като заместник областният управител Станислав Николов, дойдоха и с децата си.

По информация на координаторите на акцията в областта, до следобедните часове в региона са почистени 42 места, от които три нерегламентирани сметища. В кампанията са се включили близо 2000 доброволци, в това число представители на общини и институци.

Тази година най-мащабната национална доброволческа инициатива се провежда под наслов „Подай ръка на природата“. Тя е насочена към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата. Всяка година участниците в „Да изчистим България заедно" са сред най-активните в света.

От своето създаване досега най-емблематична доброволческа екоинициатива у нас е получила подкрепата на над 2 500 000 доброволци от цялата страна. За същия период, по информация от Министерството на околната среда и водите, са събрани близо 94 000 тона отпадъци, което се равнява на повече от 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, а от картата на България са изчезнали над 18 800 нерегламентирани сметища и замърсени зони.

„Да изчистим България заедно“ е носител на редица родни и международни награди и признания за постигнатите резултати.

Общините и институциите от региона бяха своевременно снабдени с ръкавици и чували за смет. Материалите са осигурени от Министерството на околната среда и водите. И тази година, със съдействието на Министерството, като партньор на кампанията – в деня на почистването – 17 септември, общините са освободени от дължимата такса за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат реално насърчени да организират прибирането на отпадъка от своята територия.

Окончателната информация за резултатите от кампанията във Великотърновска област ще бъдат обобщени до 10,30 ч. на 19 септември.


Ключови думи
Да изчистим България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати